Пролетта дойде, язваджии

Билка : лайка, жълт кантарион,
Болест : язва

Последна промяна на 26 June 2018 в 23:17 887 0

Смяната на сезоните активизира съществуващите язви на стомаха и дванадесетопръстника. Главен симптом на заболяването е болката. При язва на стомаха тя се появява 1 до 1,5 часа след хранене. При язва на дванадесетопръстника е характерна късната, нощна болка, появила се на гладно. Тя се локализира „под лъжичката“ и се излъчва към гърба. Другите оплаквания – тежест в стомаха, киселини, гадене и повръщане – са последица от нарушаване на диетата или режима на хранене (преяждане, препиване, по-честа консумация на пържени, консервирани и пикантни храни, употреба на газирани напитки, алкохол). Понякога болката идва безпричинно, най-често в резултат на нервно напрежение.
В последните години особено място всред причините за предизвикване на стомашни язви се определя за микроорганизма Хеликобактер пилори, който според Световната здравна организация е и един от главните виновници за появата на злокачествени заболявания – рак.
Лечението на язвите трябва да се извършва само от квалифицирани лекари. Но тъй като лекарствата за тази цел не са включени в т. нар. позитивен списък на НОЗК за безплатни или с намалени цени лекарства, препоръчваме да се потърсят лекове от лечебницата природа. За тази цел широко се използва чай от лайка, който се пие по една чаша преди ядене. След това се препоръчва бавно завъртане на тялото на всички страни в продължение на 5-10 минути.
Освен лайката с голяма популярност се ползва и жълтият кантарион. Язваджиите могат да пият профилактично и с лечебна цел още и билките сладко коренче (сладник), сок от зеле, листа и цветове от горски слез, ленено семе, чер оман, исландски лишей и други.
При възможност в началото на пролетта посетете някои от специализираните балнеокурорти – Хисаря, Велинград, Горна баня и други. Комбинирането на различните природни средства ще осигури спокойствие и добро качество на живот. А това именно е целта на съвременното лечение на язвената болест.