Психологът Велина Караиванова: Тревожността и стресът ни разболяват по-тежко от COVID 19


Болест : ковид-19

Последна промяна на 19 August 2021 в 09:24 2540 0

Велина Караиванова е известен практикуващ психолог. Завършила е специалност Психология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обучава се за хипнотерапевт в Българска асоциация по хипноза и хипнотерапия. Преминава три нива на квалификация при великия лечител и биоенерготерапевт Славко Матанович. Получава официален Сертификат за Мастер по физиоенерготерапия, като освен правоспособност да лекува, има и право да обучава биоенерготерапевти. Убедена е, че лечението на хората, което повечето лекари провеждат, е непълноценно и недостатъчно ефективно, тъй като те наблягат предимно на лечението на физическото тяло и често подценяват душевните процеси, които протичат у болния човек. Сестра е на голямата българска художничка и билколечителка Милена Найденова. Семейна е, има син на 15 години. Практиката й за психологично консултиране и лечение се намира в град Пловдив.


- Г-жо Караиванова, започваме това интервю с най-актуалния въпрос за хората в третата възраст: Кое ни убива повече – коронавирусът или стресът, предизвикан от страха, че можем да се разболеем и да умрем по време на пандемията?

- Д-р Какарашев, моите близки и приятели, а и аз самата четем и харесваме полезните статии и интервюта във вестник „Трета възраст“. Вие сте бил отличен студент по медицина и съм сигурна, че в университета професорите на лекциите по Медицинска психология са ви презентирали експеримента, проведен с трите маймуни. И нашите професори по Психология ни го бяха цитирали, тъй като той е много поучителен. Ще разкажем този психологически експеримент и на читателите на любимият ни вестник „Трета възраст“, за да разберат защо стресът ни убива повече от вирусите. И така, затворили три маймуни в самостоятелни клетки. Двете маймуни били от мъжки пол, а третата маймуна била женска. На първият етап от експеримента преместили женската маймуна в клетката на една от мъжките маймуни. Те се харесали и редовно правили секс пред очите на другата мъжка маймуна, която се намирала в съседната клетка. След месец прехвърлили женската маймуна в клетката на другата мъжка маймуна и тя отново била интимна с новия си партньор пред очите да маймуната, която се привързала емоционално към нея. Какво се е случило? Не след дълго изоставената мъжка маймуна от изневярата, притеснението и стреса получила инфаркт и умряла. И при хората е така, знаете историята на цар Самуил. Като вижда ослепената си армия, той изживява силен стрес, внезапно получава сърдечен удар и умира. От тези два примера става ясно, че стресът е по-големият убиец от коронавируса.

- Разкажете ни интересна случка от дългогодишната ви практика !

- Преди време, чрез енергията си, спасих малко, сладко агънце от скорошна и сигурна смърт. Това агънце без малко не умря в ръцете ми и по чудо го спасих. Стопаните му казаха, че спряло да се храни, лежало немощно, ей-така, свито на топка в ъгъла на кошарката си. Намерих го безжизнено, омърлушено – душица под наем носеше и крехкото му телце щеше да сдаде Богу дух. Сви се сърцето ми, жал ми стана за животинката и сякаш слушах „Заблеяло ми агънце“. Погалих го, насочих ръце към жизненоважните му органи и ги заредих с енергия. Още след първата терапия агънцето се вдигна на крака. Ходих да му направя още две терапии, за да укрепне тялом и духом. И до ден-днешен то е живо и здраво благодарение на моето енергийно лечение.

- Какви съвети ще дадете на пенсионерите, за да намалят стреса в живота си?

- Изберете си занимания, които да извършвате с удоволствие и които ви носят необходимата удовлетвореност.
Избягвайте събития и личности, които внасят тревожност и безпокойство във всекидневието ви.
Старайте се да бъдете винаги „тук и сега“ - това се отнася както за дейностите, които извършвате, така и за взаимоотношенията ви.
Подарявайте си кратки безстресови почивки през деня и от време на време излизайте извън затворените помещения !

* В края на деня се усамотете у дома - това е вашето убежище и място за релакс.
* Ползвайте думичката „Не“, когато ви е трудно да вземете решение и по-късно помислете дали изобщо е нужно да поемате още един ангажимент.
* Научете се да извличате ползи дори и от неприятните ситуации – така доказвате на себе си, че се справяте с всяко едно предизвикателство.
* Ограничете информационния тормоз по теми, които са дразнещи и неприятни за вас.
* Не действайте като в мъгла и в неизвестност – четете, слушайте, разпитвайте, проучете нещата и чак тогава правете информиран избор.
* Не търсете вината у хората и опознайте себе си - преди да съдите другите, признайте първо собствените си грешки.
* Въпреки че знаете как стоят нещата, добре е да ги проверите – трябва да имате критично отношение, а не всичко да приемате на доверие.
* Слушайте интуицията си и не се доверявайте на това, което ви говорят с цел да ви заблудят или да ви манипулират.
* Ковид 19 ви дава прекрасния шанс да опознаете по-добре не само себе си, но и хората около вас – не го пропускайте.
* Вярвайте на собственото си тяло и на собствената си психика - грижете се добре за тях.
* Помнете, че за силен имунитет ви трябват здравословна храна и ниски нива на хормоните на стреса.
* Ако сте болни от ковид 19, запазете вярата и надеждата – с позитивните емоции болестта ще мине по-леко. Ако сте болен от ковид 19 и ви завладее страх и стрес, болестта ви ще протече тежко и може да има фатален край.
* Вярвайте само на истинските неща и не бъдете наивни - развивайте своята емоционална и духовна интелигентност.
* Излизайте сред природата и се наслаждавайте на всичко живо и красиво.
* Всекидневно отделяйте време за любимия си спорт или за хоби на открито – това ви дарява здраве и дълголетие.
* Стремете се да дишате дълбоко и плавно – така се снижават тревожността и безпокойството.
* За спокойствие на тялото и срещу ковид 19 прилагайте следната дихателна техника: Вдишайте през носа за 4 секунди. Задръжте въздуха за 7 секунди. Издишайте бавно през устата за 8 секунди. Повторете упражнението поне 6 пъти. Правете го 3 пъти на ден.