Псориазис


Болест : псориазис

Последна промяна на 06 December 2019 в 07:20 1202 0

Д-р Иван Богданов е специалист-дерматолог в болница „Токуда“ и основател на фондация „Псориазис“. Целта на организацията е да подобри информираността на пациентите за заболяването, видовете лечение както и чувствителността от страна на обществото и институциите. Като свой голям успех фондацията определя издаването на книгата „Всичко за псориазиса“, която скоро ще бъде разширена, допълнена и преиздадена.

Да не се вторачваме в болните от псориазис

Болестта уврежда живота повече от рака и инфаркта, а българският пациент е най-дискриминиран

Болните от псориазис живеят като прокажени, макар че сме в 21-ви век. Случва се да бъдат уволнявани от работа. В устава си някои университети са записали, че не приемат такива студенти. А част от българското общество все още смята, че това е венерическо заболяване, че е заразно и се хваща от „лоша хигиена“. Битува и мнението, че от псориазис боледуват само жените, защото са „развратни“.

„80% от моите пациенти споделят, че псориазисът уврежда живота им. Това е отхвърляне от страна на околните, страх от ръкуване, страх от заразяване. Като най-травмиращо определят вторачването в петната по кожата. Това ги кара да изпитват срам, имат проблеми със съня, тревожност - разказва д-р Иван Богданов. - Има и 1% от кожата на тялото, която е от изключителна важност за самочувствието на пациентите. Това са гениталиите. Засягането на гениталиите влошава сексуалния живот, близостта, интимността. Близо 70% от пациентите се срамуват да прилагат лечение в тази област“, разкрива част от проблемите на страдащите от псориазис хора д-р Богданов.

Псориазисът не е обикновено кожно заболяване, а страдание, което оказва сериозен отпечатък върху живота на пациентите. Това е едно от петте заболявания, признати от СЗО за изключително важни за съвременния човек. Негативно му отражение върху качеството на живот може да бъде сравнено, а в някои случаи дори да превишава това на диабета, тежката депресия, инфаркта и някои онкологични заболявания като рака на гърдата. Обикновено боледуват възрастните хора, но понякога се проявява и при деца.

Какво представлява псориазисът
Псориазисът е хронично, автоимунно, системно заболяване, характеризиращо се със засилено разрастване на най-повърхностния слой клетки на кожата. Придружен е със силен сърбеж, който още повече влошава живота на пациентите. Клинично се проявява с различни по големина, рязко отграничени, червени плаки със сребристо бели люспи, появяващи се на различни места по тялото като скалп, лакти и колена, гънки, тяло.
Възможно е да бъдат засегнати длани и стъпала, което ограничава всекидневните дейности или да бъдат засегнати и ноктите, което сериозно влошава качеството на живот, поради наличния козметичен ефект.

Лекува ли се
Излекуване не е възможно. Най-доброто, което може да се постигне, е пълна ремисия.

Заслужава ли българският пациент съвременно лечение като в Европа
В България от псориазис страдат около 140 000 души, а приблизително около 20 000 имат умерена до тежка форма на псориазис. Тези хора са подложени на дискриминация и по отношение на лечението. То не се диктува от това кое е най-добро за тях, а кое е най-евтино за институциите.
„Най-съвременното лечение на тежките форми на псориазиса е биологичната терапия. Имаме пациенти с подобрение само две седмици след започването й. За нас тази терапия е спасение, защото спестяваме на пациента ненужни хоспитализации, не ги разкарваме всеки ден за фототерапия и наблюдение, те водят нормален семеен, социален и професионален живот. Но достъпът на пациентите до тази терапия е силно затруднен“, посочва д-р Богданов и дава за пример Германия, където тази терапия е на първо място в най-новия консенсус за лечение на псориазис.

Затрудненията идват на първо място от малкото на брой комисии, които разрешават биологичната терапия. На второ – критериите за изписване на тези медикаменти са силно рестриктивни. „Пациентът в България трябва да има двойно по-тежък псориазис от пациента в повечето европейски държави. Тук критерият „качество на живот“ изобщо не се взема предвид“, посочва д-р Богданов. Но дори и допуснат от лекаря до тази терапия, Здравната каса разрешава не най-добрия медикамент, а най-евтиния – по критерия разходна ефективност, дори медикаментът да не е подходящ или дори може да бъде опасен за конкретния пациент. „В същото време ние носим отговорност за това какво лечение даваме. Не може по административни причини да се налага един избор на медикамент, без да се вземат предвид медицинските причини за това. Ние искаме всеки пациент, който има нужда, да получи лекарството, от което има нужда, без да му се пречи“, посочва д-р Богданов.

Пациентите на биологична терапия не се хоспитализират, което спестява пари на касата. Те работят, плащат данъци, имат добър семеен и социален живот.

Снижават се и разходите за придружаващите им заболявания – диабет, хипертония, депресия. Което отново намалява разходите на държавата, са сред аргументите за това лекарите да имат възможност за избор коя биологична терапия да предпишат.

Пътят на българския пациент с псориазис е много сложен, категорични са лекари и пациенти. При леките случаи той се лекува изцяло за своя сметка. Дори да стигне до комисия, да му се изпише биологична терапия, той или трябва да се съгласи да се лекува с най-евтиното, дори да е опасно за него, или да се лекува за своя сметка с избран препарат. Курсът на лечение е между 3000 и 5000 лева. А ако пациентът е по-висок и е над 100 кг, може да достигне и 20 000 лева, което също е дискриминация на база ръст и тегло.
Облекчен достъп до нови терапии, повече комисии и по-кратко време за обработка на документите – това е борбата на лекари и пациенти за нормален живот на хората с псориазис.