Риск от честата употреба на дезинфектанти за ръце

Последна промяна на 18 октомври 2020 в 20:18 161 0

Епидемичното разпространение на коронавирусната инфекция наложи широкомащабното използване на дезинфектанти за ръце. На практика те са на всеки ъгъл - магазини, гари, летища, вкл. и в домовете ни. Прекомерната употреба на тези дезинфектанти, обаче, може да създаде и рискове. Това се дължи на промените, които настъпват в баланса на нормалната кожна флора, която е част от бактериалната екосистема на човека и важна защитна бариера срещу различни опасни патогени. На всеки квадратен сантиметър от кожата се намират около 100 хиляди бактериални клетки. В състава на тази внушителна популация влизат около 300 вида микроорганизми. Кожните липиди, заедно с натриевия хлорид и имуноглобулините, присъстващи в потта, помагат на кожата да стане негостоприемна среда за по-голямата част от микробите. Но при прекомерната употреба на дезинфектанти за ръце, базирани на алкохол, се създават условия за други патогени да се адаптират и да развият антибиотична резистентност.
Затова, с профилактична цел срещу коронавируса трябва да се предпочита измиването на ръцете с вода и сапун, което е най-добрият начин за почистване на кожата от бактерии и вируси. Що се отнася до дезинфектантите, препоръчително е те да се използват само там, където няма достъп до вода и сапун. Това трябва да е крайна мярка и към нея да се прибягва в случай на специфична ситуация, когато няма условия за измиване на ръцете. В противен случай съществува риск в бъдеще да се изправим срещу редица опасни заболявания, причинени от устойчиви на антибиотици патогени.
И все пак, когато се наложи да прибегнем до употребата на дезинфектант за ръце, изборът му е добре да бъде съобразен със следното:

При закупуване на дезинфекционен препарат внимателно четете етикетите. Там трябва да пише изрично, че препаратът е за дезинфекция на ръце! Задължително на етикета трябва има информация за активната база (активното вещество). Като активно вещество при дезинфектантите за ръце се използват алкохоли - етилов спирт, пропанол или изопропанол.
В подобни опаковки, като препаратите за дезинфекция на ръце, често се предлагат и препарати за дезинфекция или почистване на повърхности. В никакъв случай те не трябва да се използват за дезинфекция на ръце! Неподходящи за дезинфекция на ръце са всички препарати, съдържащи водороден пероксид, силни киселини или основи, както и активен хлор. Те могат силно да увредят кожата.

Желателно е внимателно да се информирате и за другите компоненти в състава на препаратите за дезинфекция на ръце. Често производителите добавят масла или екстракти от растения, както и парфюми. Въпреки приятния аромат тези съставки могат при продължителна употреба да предизвикат увреждане на кожата или алергизиране. За предпочитане са добавките, препоръчани от СЗО – алкохоли, глицерин, вода.

Повечето от продуктите, предлагани в търговската мрежа, са гелове. Доказано е, че геловете имат по-слабо дезинфектиращо действие. Трябва да се предпочитат течните дезинфекционни препарати.
Не трябва да се употребява едновременно сапун и дезинфектант при обеззаразяването на ръцете! При замърсени ръце те първо трябва да се измият със сапун, след това да се подсушат и накрая да се нанесе препарат за дезинфекция.

Винаги трябва да се има предвид, че алкохолите са лесно запалими! Затова препаратите за дезинфекция не трябва да се нагряват и да се доближават до огън!

Алкохолите, които са активна база в препаратите за дезинфекция на ръце, са силно летливи и лесно се изпаряват. След употреба затваряйте плътно опаковките.

Употребата на дезинфектанти за ръце винаги трябва да е съобразена с обективната необходимост от тяхното прилагане, за да не се създават подходящи условия за други патогени, които да се селектират, адаптират и да развият механизми за антибиотична резистентност. Впрочем, един от съществените проблеми на общественото здраве в глобален аспект е и рискът в бъдеще да се изправим срещу редица опасни заболявания, причинени от устойчиви на антибиотици патогени. А това представлява сериозна биологична опасност за здравето на хората. Затова трябва да се стремим към установяването на контрол върху всички онези фактори, които могат да създават такъв биологичен риск.