Сърбеж и парене често се дължи на нелекувана урогенитална инфекция

Акушер-гинекологът доц. д-р Николай Лазаров

Последна промяна на 18 януари 2022 в 23:06 210 0

Доц. Николай Лазаров е завършил медицина през 1999 г. в Тракийски университет Стара Загора. Придобива специалност „Акушерство и гинекология“. От 2012 г. е хабилитиран за доцент. Началник е на АГ-клиниката на УМБАЛ "Проф.Д-р Стоян Киркович", Стара Загора.

- Как влияе ковид-19 във вашата област на медицината?

- Излязоха проучвания, според които ковид-19 поразява ендокринните жлези - тестиси, щитовидна жлеза и панкреас. В момента се провеждат мета-анализи в няколко центъра по света, проследяващи влиянието на новия корона вирус върху женската репродуктивна функция. Признавам, че тази теория не е лишена от логика, основно поради свързването на Covid-19 с ACE-2 рецепторите на таргетните клетки, които са широко разпространени в матката, яйчниците, влагалището и дори в плацентата. В тази връзка, естествено, ще се анализира и влиянието на ваксините срещу ковид-19 върху женската фертилност. Засега обаче няма достатъчно количество подробни и систематизирани данни. Аз и моите колеги ще продължаваме да следим новостите. Имам на разположение отлични консултанти в лицето на родителите си Акад. Проф. Д-р Л. Лазаров – акушер-гинеколог и Проф. Д-р Г. Лазарова – микробиолог, от които продължавам да се уча. Често с тях и с брат ми, Д-р Св. Лазаров, който също е АГ–специалист, дискутираме тези интересни и динамично развиващи се теми.

- Опасна ли е ковид-инфекцията за бременните?

- Да. Едно от първите големи проучвания за влиянието на COVID-19 върху изхода от бременността на учени на Оксфордския Университет, заключи че бременните, инфектирани с SARS-CoV-2 вируса, са изправени пред значително по-висок риск от тежки усложнения на майката и плода, в сравнение с тези без вируса.

- Разполагате ли с протокол за лечение на ковид-19 при бременни?

- Още с първата вълна през 2020 г. бяха разписани първите протоколи на поведение при бременни с коронавирус. През март 2021 г. със заповед на министъра на здравеопазването у нас се създаде Координационен съвет „Ковид-19 и бременност“ с председател Проф. Д-р Асен Николов. Аз също членувам в този съвет като координатор за Югоизточния район на България. Всяка седмица чрез конферентна връзка, заедно с други водещи акушер - гинеколози, координатори на другите райони докладваме каква е ситуацията по райони, координираме действията си и обсъждаме новостите по темата.

- Какви препоръки ще дадете на бременните?

- Бих препоръчал на бременните да търсят лекарска помощ своевременно, при първото съмнение за ковид. Ранната диагноза, консултиране и своевременно насочване към квалифицирано лечебно заведение за адекватна терапия е наложително. При случаите, завършили фатално, пациентките постъпват във вече тежко увредено състояние и тогава ефективността на мероприятията, дори и адекватни и приложени в пълен обем, не дават желаният резултат.

- Какво се случва с децата, родени от ковид-бременни ?

- Децата, родени от инфектирани с ковид-19 майки също е по-вероятно да развият усложнения, най-често свързани с преждевременните раждания и нуждата от интензивна неонатална грижа. Това се налага, защото често бременността бива прекъсвана преждевременно чрез Цезарово сечение поради влошеното състояние на майката.

- Застрашен ли е плодът?

- Понастоящем няма научни данни за вертикален механизъм на предаване на инфекцията, тоест от майката на плода през плацентата, още наричан „трансплацентарен“. Засега вродената ковид-19 инфекция е изключена от учените.

- Но нали новороденото бива гушкано от майка си?

- Така е. Рискът от инфектиране на новороденото след раждането, в резултат от общуването му със заразената майка, вече е реален. Колегите от Оксфордския Университет съобщават, че само 12.9 % от новородените на майки с ковид-19 са дали положителен PCR-тест след раждането, с което заключават, че кърменето не изглежда да повишава риска от предаване на вируса на новороденото.

- Развива ли се повторна инфекция при някои бременни?

- Да, понякога се развива. Факт е, че не при всички преболедували се образува достатъчен брой вирус-неутрализиращи антитела, което ги прави уязвими от повторна инфекция.

- Препоръчвате ли на бременните да се ваксинират срещу ковид-19?

-  Понастоящем няма официално еднозначно становище за ваксините срещу Covid-19 при бременни. Затова и препоръките най-често са твърде некатегорични и с много условности. СЗО, FDA, Американското дружество на Акушер-гинеколозите, Британският кралски колеж на акушер-гинеколозите в общи линии и с малки разлики се обединяват около няколко препоръки за бременни жени, както и за тези, които искат да забременяват: 1. Ваксините трябва да са достъпни за бременни жени, избрали да се ваксинират; 2. Бременните може да обсъдят съотношението полза/риск със своя акушер-гинеколог; 3. Според съвместния комитет по ваксинация и имунизация (JCVI) на жените, изложени на много висок риск от зараза или тези със съпровождащи заболявания, излагащи ги на висок риск от сериозни пост-ковид-19 усложнения, трябва да се препоръча ваксинация.

- Кои са най-честите гинекологични симптоми при жените с урогенитални инфекции?

- Жените се оплакват от вагинално течение, сърбеж, поява на обриви или брадавици по външните полови органи, парене при уриниране, често уриниране и болка при сексуален контакт. Важно е да се спазва добра интимна хигиена и да се ползват предпазни средства при полов акт. Това е най-добрата профилактика на урогенитални инфекции. При вече появили се симптоми навременното адекватно лечение е незаменимо. Самолечението при гинекологични проблеми изобщо не е препоръчително.

- Какво трябва да направи жена с бяло течение ?

- Независимо от цвета му, гениталното течение обикновено е показателно за наличие на инфекция. Гинекологичен преглед и микробиологично изследване са правилният подход при поява на подобни оплаквания. Това дава възможност за избор на подходящи медикаменти в конкретния случай и за прецизиране на терапията.

- Крие ли опасност за гинекологичното здраве на жената къпането в басейни?

- Да. При попадане на силно химически обработена вода, особено с активен хлор, във влагалището на жената, може да се наруши нормалната влагалищна флора и да се потисне нейната защитна функция. Така женската полова и отделителна системи стават уязвими за инфекциозни причинители. Същият ефект има и продължителното лечение с антибиотици, което често води до развитието на гъбични инфекции.

- Какво да правят жените, като получат дисбактериоза?

- Препоръчвам им да прилагат вагинално пробиотични препарати, съдържащи млечно-кисели бактерии, както и да ползват по време на секс предпазни средства.