Сърдечна недостатъчност - лечението зависи колкото от лекаря, толкова и от пациента


Болест : сърдечна недостатъчност

Последна промяна на 27 May 2019 в 16:43 1112 0

Проф. д-р Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония и началник на кардиологичното отделение на УМБАЛ „Св. Анна”, гр. София; доц. д-р Мария Токмакова, председател на Дружеството на кардиолозите в България и началник на отделението по кардиология в УМБАЛ „Св. Георги”, гр. Пловдив; проф. д-р Пламен Гацов, началник на кардиологичната клиника на II МБАЛ, гр. София и проф. д-р Иво Петров, началник на клиниката по кардиология и ангиология на УМБАЛ „Сити Клиник”, гр. София, на пресконференцията на тема „Сърдечна недостатъчност – какво още можем да направим за нашите пациенти?“, организирана от Дружеството на кардиолозите в България по повод Световната седмица на сърдечната недостатъчност.


Българинът умира най-често от сърце. Това си го знаем, чували сме понятия като сърдечна недостатъчност, но като че ли не се задълбочаваме много-много. Това го потвърждава и национално представително проучване на изследователска компания ЕСТАТ и Институт за здравно образование. Чукаме на дърво, плюем в пазва на нас да не ни се случи – и наистина има лесен вариант поне малко да направим и ние нещо да не ни застигат такива беди – нарича се здравословен начин на живот, чиито аспекти непрекъснато формулираме на страниците на вестника. Профилактиката на рисковите фактори е най-доброто лечение – това съветва доц. д-р Мария Токмакова. Проблемът е, че дори самите болни не познават достатъчно добре своето състояние.

Какво представлява сърдечната недостатъчност
Изключително сериозно заболяване, което не се лекува, а трябва да се поддържа със стриктно спазване на терапията и съветите на лекарите. Самата терапия може да не е постоянна, а се регулира от специалиста според състоянието на болния.
Причини: Най-често сърдечна недостатъчност развиват хора, преживели инфаркт на миокарда; страдащи от коронарна болест на сърцето; с вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, с предсърдно мъждене. Сред рисковите фактори са обичайните виновници за лошото ни здраве – затлъстяване, тютюнопушене. Недобрият контрол на високото кръвно налягане също е една от основните причини човек да развие сърдечна недостатъчност. Когато причината за заболяването не е ясна, тя трябва да се търси.

Съпътстващи заболявания: Хората със сърдечна недостатъчност обикновено имат „букет” от съпътстващи заболявания, сред които най-чести диабет и артериална хипертония.

Симптоми: Задухът (диспнея), не само при физическо натоварване, а дори в легнало положение, лесната уморяемост и силната отпадналост ограничават работоспособността на страдащите. Някои все по-трудно извършват нормални всекидневни дейности, което може постепенно да ги вкара в депресия, да ги направи социално изолирани. Сред симптомите може да са още сърцебиене, подуване на глезени, стъпала, на корема, кашлица, покачване на теглото за кратък период (например 2 кг за 2 дена) или пък загуба на апетит, често уриниране, особено през нощта.

Лечение: Българският пациент има достъп до най-добрите медикаменти и до най-съвременните способи за терапия. Но той трябва да бъде обучен – знае от практиката си проф. д-р Арман Постаджиян. Трябва стриктно да се придържа към предписаната терапия, да спазва съветите на лекарите за всекидневието си – как да се храни и т.н.
Лечението на пациент със сърдечна недостатъчност е преди всичко продължителен процес. За да дава успех, при него е важен контролът – от една страна на състоянието на болния, от друга страна на резултатността на предписаната терапия.
Административен проблем, който засяга пациентите, е, че у нас клиничната пътека е ниско оценена и има болници, които не желаят да приемат такива случаи. Освен това състоянието при пациенти със сърдечна недостатъчност е толкова тежко, че често се налага повторно влизане в болница. А нашата здравна каса не позволява рехоспитализация в рамките на един месец. Тогава лекарите, за да помогнат на пациента, са принудени да измислят други пътеки.
Сред целите, които си поставя Българското дружество на кардиолозите, е да имат възможност лекарите още на по-ранен етап от болестта да изписват доказали се съвременни терапии, както и лекарствата да са достъпни като цена за пациентите.