Съвети за бременни

Последна промяна на 17 January 2023 в 18:34 148 0

Когато една жена е на път да стане майка, трябва да е психически готова да получава множество съвети от едва ли не всеки, когото срещне. В един момент това може да стане малко досадно, но все пак има няколко души, в съветите на които бъдещите майки може да се вслушат – това са техният доктор, майките им и бабите им. Естествено, понякога тонът им може да звучи малко назидателен и заядлив, или да изглежда, че говорят небивалици, но имайки предвид, че много от по-възрастните дами са минавали през това неведнъж, вече имат богат опит зад гърба си.

1. Пресмятането на овулацията не е съвсем точен метод
Може би мислите, че ако изчакате точно 14 дни, след като цикълът ви свърши, вече ще сте в овулация и ще може лесно да забременеете. Тялото ни често не успява да се движи по часовник и нивото на хормоните варира при всяка жена различно. Най-сигурно е да се опитвате да разчитате сигналите, които тялото ви ви дава, или да си купите тест за овулация, каквито продават в аптеките.

2. Не яжте банани, ако искате да имате момиченце
Учени доказват връзката между по-големия шанс да родите мъжко дете и яденето на банани преди и по време на бременността – разковничето е съдържанието на калий в бананите и оттам – колкото повече ядете банани, толкова повече калий се натрупва във вашия организъм и шансът ви за момче е по-голям.

3. Бебетата с повече коса предизвикват много киселини
Има истина в това твърдение, тъй като при някои процеси в женското тяло участват хормони, отговарящи за растежа на космите и косата – те отпускат мускулите, които обикновено трябва да стегнати и да потискат стомашните киселини.

4. Сутрешното гадене е много по-неприятно, когато сте бременни с момиче
Все още докторите не могат напълно да докажат защо това се случва, но проучвания показват, че жените, които изпитват силно гадене и прилошаване сутрин (най-вече през първия триместър), е по-вероятно да си имат момиченце.

5. Не ходете на погребения, ако сте бременни
Това е старо поверие, но е препоръчително за бъдещи родилки да не присъстват на погребения, тъй като те така или иначе са вече доста по-емоционални заради променящите се нива на хормоните им в тялото.

6. Не взимайте горещи вани
Отпускаща топла вана или няколко блажени минути в сауната звучат като правилното решение на проблема с хилядите болежки, предизвикани от малкото човече, което се е настанило в тялото ви. Все пак някои научни изследвания доказват, че не се препоръчва да вдигате температурата на тялото си прекалено много.

7. Яжте повече риба
Но рибата трябва да е прясна и добре сготвена, а не сурова.

8. Стойте си вкъщи няколко седмици след раждането
Това може би е малко прекалено, но ако искате да защитите детето си от бактерии и микроби, не е добра идея още в първите седмици да рискувате да го срещнете с тях, преди да изгради имунитет.

Виж още за: