Сдружение „Моят нов живот”


Болест : затлъстяване

Последна промяна на 15 юли 2019 в 16:55 386 0

Валентин Събков, председател на Сдружение „Моят нов живот” е пациент на Александровска болница, успешно подложил се на бариатрична хирургия. Той казва, че повечето хора със затлъстяване всъщност не винаги просто прекаляват с храната. Причините за затлъстяването са комплексни – като заболявания, а понякога и психологически. Той и други като него, свалили тегло и повишили самочувствие и здраве, са се събрали и са създали сдружението, за да помогнат на други като тях. Защото знаят колко воля и желание трябва да има човек, но има ли ги, може да постигне много. И също така знаят, че това е борба, която не трябва никога да спира. Те обръщат внимание на факта, че операцията струва не малко – 11 хиляди лева, защото има скъпи консумативи и изследвания. Тези пари не са малко за човек, а могат да обърнат коренно живота на хора с проблем със свръх тегло – да го върнат пълноценно в обществото, да подобрят чувствително здравето му, намалявайки всъщност разходи за лечение в бъдеще. Затова от сдружението апелират към НЗОК касата да поеме част от разходите за операцията.
Ако човек реши да се подложи на такава операция, той влиза в болницата по клинична пътека, която включва изследвания преди и след операцията. Пациентът задължително бива проследяван по строго определена програма на първия, третия, шестия месец и 1 година от диетолог, прави му се контролно изследване за сънна апнея и др.
Всички, които са гледали американските предавания по телевизията, знаят, че след операция на свръх тегло и сваляне на над 100 килограма кожата остава да виси. Тук идва на помощ пластичната и възстановителна хирургия, част от интердисциплинарния екип на Александровска болница. Тези операции се заплащат от пациента.
Горна граница за подлагане на операция – в години и килограми, няма. Но колкото повече напредват, толкова по-рисково става.
Когато пациентът е с екстремно затлъстяване – с повече от 60 индекс на телесна маса (боди мас индекс), тогава задължително трябва да свали килограми предоперативно чрез движение и диети, защото така трябва да докаже, че е упорит.