Сезонен грип и ковид-19

Последна промяна на 04 октомври 2021 в 09:44 287 0

През есенно-зимния сезон е възможно грипът и ковид-19 да се разпространяват заедно. Нека припомним, че двете заболявания са остри вирусни респираторни инфекции, но се причиняват от различни вируси – ковид -19 се причинява от инфекция с коронавирус (т.н. SARS-CoV-2), а сезонният грип се причинява от инфекция с един от многото грипни вируси, които се разпространяват ежегодно сред хората.

В тази връзка Центровете за контрол и превенция на болестите в САЩ публикуваха отговори на въпроси, свързани с проблема сезонен грип и ковид-19. Ето какво се казва в тях:

Каква е разликата между грип и ковид?
Тъй като някои симптоми на грип и ковид-19 са сходни, може да се наложи тестване, за да се установи кой вирус причинява съответното заболяване. Възможно е заразяване едновременно с грипен вирус и с вируса, който причинява ковид-19. Като цяло изглежда, че ковид-19 се разпространява по-лесно от грипа и причинява по-тежко заболяване при някои хора. В сравнение с грипната инфекция симптомите при хора с ковид-19 настъпват след заразяването по-късно, както и периодът, през който е възможно предаване на инфекцията, е по-дълъг.

Ще има ли грип едновременно с ковид-19 през есента и зимата?
Не може със сигурност да се каже какво ще се случи през есента и зимата. Вероятно е и двата вида вируси да се разпространяват през този период. Ограничаването на разпространението на ковид-19 в досегашния период може да създаде условия за увеличаване на грипната активност през предстоящия грипен сезон 2021-2022. Наблюдава се, че разпространението на обичайните респираторни вируси като респираторно-синцитиалния вирус и човешките коронавируси (не SARS-CoV2) е било по-слабо по време на грипния сезон на 2020-2021 в сравнение с минали сезони. Заедно с това, обаче, се установява повишаване на активността на тези вируси през лятото, извън обичайните им сезонни увеличения.

Възможно ли е едновременно заразяване с грип и ковид-19?
Да. Възможно е едновременно човек да има и други респираторни заболявания като ковид-19. Експертите все още проучват колко често е това. Някои от симптомите на грип и ковид-19 са сходни, което затруднява тяхното различаване само въз основа на симптомите. Диагностичните тестове могат да помогнат да се определи дали сте болни от грип или ковид.

Ако човек се разболее от грип, има ли по-висок риск от заразяване с COVID-19?
Тъй като ковид-19 все още е сравнително ново заболяване, се разполага с малко информация за това как грипното заболяване може да повлияе на риска от заразяване с ковид-19. Засега се знае, че хората могат да бъдат заразени едновременно с грип и ковид-19. Ваксинацията срещу грип е най-добрата защита срещу грип и неговите потенциално сериозни усложнения, както и ваксинацията срещу ковид -19 е най-добрата защита срещу коронавирусната инфекция.

Има ли тест, който да може да открие грип и ковид-19?
Да, има тестове, чрез които може да се извърши проверка за вирусите на грип А и В, и ковид-19. Тестването на тези два вируса едновременно дава важна информация за това как двата вида вируси се разпространяват и какви мерки за превенция трябва да се предприемат.

Предпазва ли грипната ваксина и срещу ковид-19?
Грипните ваксини не са предназначени да предпазват от ковид-19. Както и обратното.
Увеличава ли ваксинацията срещу грип риска от заразяване с ковид-19?
Не, няма доказателства, че ваксинацията срещу грип повишава риска от заболяване от ковид-19 или друг коронавирус.
При съмнение за заболяване от грип уместно ли е да се посети личният лекар в условията на сегашната епидемия?
Ако след няколко дни лечение у дома се влошавате и сте изложени на висок риск от сериозни грипни усложнения, трябва възможно най-скоро да посетите вашия личен лекар, като задължително в трябва носите предпазна маска и да спазвате необходимата дистанция.

Необходима ли ми е ваксина срещу грип, ако нося предпазна маска и спазвам необходимото физическо дистанциране?
Да, носенето на маска и физическото дистанциране могат да ви помогнат да защитите вас и другите от респираторни вируси, като грип и ковид-19. Въпреки това най-добрият начин да намалите риска от грипно заболяване и неговите потенциално сериозни усложнения е ваксинацията, която трябва да се провежда всяка година. По този начин може да защитите и хората около вас, които са по-уязвими към сериозни грипни усложнения.

Мога ли да се ваксинирам едновременно срещу ковид-19 и грип?
Да, ваксините срещу грип и ковид-19 могат да се прилагат едновременно.