Силантите предпазват от кариес

Последна промяна на 30 May 2023 в 21:39 143 0

Когато четката за зъби не успява да изчисти изцяло зъбната плака от повърхността на кътниците и предкътниците, се създават условия за поява на кариеси. За да помогнат в профилактиката, стоматолозите разполагат с възможността да поставят силанти, които запечатват дълбоките фисури (падини) на зъбите, от където с четка за зъби е много трудно се отстрани зъбната плака.

Зъбната плака е съставена от колония от микроорганизми, които разграждат захарите от храната и ги превръщат в киселини, които атакуват и разрушават зъбния емайл. Тези микроорганизми произвеждат ензими, които доразграждат киселиноустойчивата структура на емайла и отделят токсини, които увреждат венците. След прилагането на запечатващи средства се спира достъпът на хранителни вещества до вредните микроорганизми и техният брой намалява от 300 до 600 пъти в рамките на период от 3 до 6 месеца. По този начин се преустановява и образуването на плака във фисурите, обясняват стоматолози.

Съвременните силанти съдържат флуорни препарати, които имат продължително полезно въздействие. Флуорът, който се отделя от тях, попада в слюнката и действа локално върху всички зъби. Предпазва ги от кариес и подобрява структурата на зъбния емайл, като го прави по-устойчив на киселините. Флуорът потиска също развитието на вредните микроорганизми. Силантите могат да се прилагат като профилактично средство срещу кариес както при деца от 6 до 14 години, така и след тази възраст. Значително предимство от този метод за предпазване от кариес е липсата на физическа болка. По-евтино е да предпазим зъбите чрез „запечатване“, отколкото да лекуваме последствията на зъболекарския стол, което често е свързано с неприятна болка.

При поставянето на силанти не се изисква работа с машина. Запечатващите средства се поставят на отделен зъб или на група зъби, по преценка на стоматолога. Преди поставянето им зъбите се почистват изрядно, а след процедурата е важно да се поддържа стандартната редовна хигиена на устната кухите. За около 45 минути могат да се обработят няколко зъба, а ефектът от процедурата трае минимум 4 години.

Предимства при бременност
Бъдещите майки могат да се възползват от процедурата, която е особено полезна, ако е налице липса на достатъчно калций в организма или при особено влошено здраве на зъбите. Необходимата дневна доза калций при възрастните жени е 1,5 грама, а това е количеството, съдържащо се в 1,5 литра фермерско прясно мляко например. Сиренето и другите натурални млечни продукти също са богати източници на калций. При бременност организмът се нуждае повече от разнообразна качествена храна, отколкото от големи количества. Флуорът също е много важен елемент за здравето на бременните дами. Той също допринася за устойчивостта на зъбния емайл срещу кариес.Виж още за: