Синузит


Болест : синузит

Последна промяна на 04 март 2019 в 23:27 1316 0

Синузитът се изразява във възпаление на всички или някои от осемте синуси, които са разположени около челото и носната кухина. Бива остър и хроничен и обикновено се появява или обостря през есенно-зимния период. След хрема с продължителност повече от седмица се инфектират носната лигавица и синусите и през носа изтича гнойна сензорна (прозрачна) течност. Заболяването протича с болки и чувство за тежест в областта на лицето, носа и челото, главоболие, температура, втрисане, чувство за обща отпадналост, стичане на секретите от носа към фаринкса (гърлото) и др. Нелекуваният остър синузит уврежда синусите и води до хроничен синузит, инфекция на ушите, загуба на зрението, менингит. При хроничната форма на болестта симптомите не са толкова ясно изразени – главоболието е по-слабо, носовото дишане е затруднено, гнойният секрет е с неприятна миризма. Болестта може да се провокира от простуда, грип, вродени деформации или травми в областта на лицето, алергии, бактерии, гъбички, занижен имунитет.
Лечението с медикаменти не винаги е успешно. Капките за нос носят бързо, но временно облекчение на дишането, и ако се употребяват повече от една седмица организмът привиква с тях. Често пъти, поради възникване на резистентност на бактериалните причинители, антибиотичното лечение е със слаб резултат и е необходимо да се проведат около десет физиотерапевтични процедури до пълно излекуване: лазер терапия и магнитно поле в областта на синусите, инфрачервени лъчи с керамична плочка и лечение с апарат за ултрависока честота (УФЧ).
Профилактиката е: трайно излекуване на всяка хрема, поддържане на добра хигиена и проходимост на носната кухина. Поддържане на здрави зъби, тъй като пулпитите и периодонтитите на горната редица зъби могат да инфектират съседните синуси и да предизвикат одонтогенен синузит.
За да не допускате появата на простудни заболявания, повишете имунната си защита, като подобрите емоционалния си баланс, правите общо укрепващи упражнения, храните се с по-лека храна и не преяждате.