Склеродермия


Болест : склеродермия

Последна промяна на 17 юли 2019 в 06:41 210 0

На 29 юни бе отбелязан Световният ден на склеродермията. Какво представлява тази малко позната болест, от която страдат около 450 българи.

Системната склероза (склеродермия) е рядко заболяване, което се характеризира с удебеляване и натрупване на съединителна тъкан на кожата, белите дробове, сърцето и бъбреците, което може да доведе до инвалидизация или да застраши човешкия живот, ако се стигне до белодробна фиброза.

Белодробната фиброза (позната и като интерстициална белодробна болест) е едно от двете основни заболявания чрез които склеродермията може да засегне белите дробове. Това се случва поради уплътняване на съединителната тъкан, в следствие на което биват засегнати малките въздушни торбички в белите дробове (алвеолите), което води до загуба на еластичност и промяна във функцията. Симптомите на белодробната фиброза включват задух при упражнения или при изкачване на височини или стълби, както и суха дразнеща кашлица.

„Системната склероза причинява промени във външния вид, както и физически промени по кожата и тялото, което може да има ефект на доминото върху емоционалното здраве и благосъстояние на пациента - казва проф. Оливaр Дистлaр от Цюрих, Швейцария. - Моят съвет за пациентите е да се образоват за болестта и да говорят с лекаря си как най-добре могат да управляват симптомите си и да адаптират всекидневието си, за да подобрят качеството си на живот.”
Склеродермията засяга най-вече жени на възраст между 25 и 55 години.
В момента няма одобрена терапия за самото заболяване, но има налични медикаменти за лечение на различните усложнения.