Скрийте се от сънцето, ако пиете лекарства

Последна промяна на 24 август 2019 в 22:12 938 0

Лекарствените средства влияят върху начина, по който кожата понася и реагира на слънчевите лъчи. Промените могат да бъдат в две посоки.

* Някои лекарства оказват т.нар. фототоксично действие. То се изразява в рязко повишаване на чувствителността на кожата към ултравиолетовата светлина. В този случай дори нормалното, не особено активно излагане на слънце може да доведе до тежки изгаряния. Характерното за този тип увреждания е, че те се локализират само върху онези части на тялото, които са били облъчени от слънцето. От подобни неприятности са застрашени хората, които приемат фототоксични лекарства и в същото време се излагат на ултравиолетова светлина. Доказано фототоксично действие имат някои широко използвани във всекидневната практика антибиотици като тетрациклин, доксициклин и други, както и фенотиазиновите невролептици (психофармака), които се прилагат при невротични състояния и психични разстройства.

* Другата група е на лекарствените средства, които имат т.нар. фотосенсибилизиращ ефект. Ако приемаме от тези лекарства по време на интензивно слънчево облъчване, рискуваме да получим кожни алергични увреждания - копривна треска, обриви и т.н. Характерното в случая е, че обривите се разпространяват не само по изложените на слънцето части, а и по други места от тялото, които нямат контакт със слънчевите лъчи.
Фотосенсибилизиращо действие притежават някои широко използвани средства като сулфонамидите (бисептол и други).

* Подобни нежелани реакции имат някои препарати за лечение на диабет, които се приемат през устата.
Съществуват и диуретични средства (пикочогонни) с фотосенсибилизиращо действие, като препаратът хидрохлортиазид (дехидратин нео), салуретин и други, които се използват за лечение при болести, протичащ с отоци, при хипертонична болест и други.

* Масово вземани лекарства, които променят чувствителността на кожата към слънчевите лъчи, са пероралните противозачатъчни средства. Жени, които ползват подобни медикаменти, не трябва да се излагат продължително време на слънце или трябва да правят това крайно внимателно и още при първите симптоми, които говоря за увреждане на кожата, да се консултират с лекар.

* Има и лекарства с ограничено приложение, предписвани само от тесни специалисти, които могат да предизвикат появата на нежелани кожни реакции от слънцето. Такива са някои антиракови препарати, както и редица антимикробни химиотерапевтици като ципрофлоксацина например.

Лечението на кожните увреждания, получени в резултат на едновременно приемане на някои лекарства и продължителното излагане на слънчево въздействие е различно. То зависи от механизма на възникването на конкретния проблем и затова към вида лечение трябва да се пристъпва само от лекари специалисти. Във всички случаи обаче първата и най-важната мярка е да прекратим излагането на слънце, колкото и да ни е неприятно, че горещото лято може да ни се размине без плаж.