Слуховият апарат – как да направим избора си


Болест : глухота

Последна промяна на 28 декември 2019 в 23:49 408 0

Защо след бурния интерес към дигиталните слухови апарати през последните двайсетина години много от българските потребители изведнъж се отдръпнаха от тях, предпочитайки спокойствието и тишината? Причините са няколко. Естествено, на първо място е сумата, която държавата вече си спестява от това толкова важно изделие. Но не само. Вина имат и търговците, които злоупотребиха с доверието на хората. И онези, които се появиха като слухопротезисти, но нямат представа как се настройва един слухов апарат. Защото не е достатъчно да си купиш правилния слухов апарат, но и да откриеш човека, който правилно да ти го настрои.

Павел Касабов е може би единственият у нас специалист аудиопротезист, завършил аудиология в чужбина - в университета Оксфорд на Брукс в Англия (в България няма такава специалност).

- Ти отделяш цял час за първата си среща с клиент. Какво се случва през това време?

- Първата част на прегледа е посветена на анамнезата - откога човекът има намаление на слуха, какви са причините. Следва оглед на ушния канал. Ако открия симптоми на някакво заболяване, му препоръчвам първо да посети УНГ специалист. В Англия, например, има закон, който задължава частно практикуващият аудиолог да съблюдава изключително и само здравето на клиента, а не на всяка цена да му продаде слухов апарат. Силно се съмнявам се, че в България се спазва подобно правило. След това правя аудиограма. Тя ни насочва за какъв тип увреждане се касае - проводно, приемно или смесено.

- Кои се срещат по-рядко?

- Проводните. При тях сигналът към вътрешното ухо не се предава добре и има липса от около 30 децибела. Важно е да се знае, че при такова увреждане и по-нисък клас апарат може да свърши добра работа и ако ви предлагат по-скъп, трябва да се замислите.

- А защо е необходим по-добър апарат при приемните нарушения?

- Защото при тях има нарушение във вътрешното ухо или е засегнат слуховият нерв и е необходим апарат с повече канали за настройка във високите тонове.

- Какви качества трябва да имат най-евтините апарати, като тези, които „покрива” НЗОК - между 170 лв. (за пенсионери и неосигурени) и 480 лв. (за работещи)?

- Добре е да имат два микрофона, за да може в шумна среда да се изключва шумът, а също така да имат и програми - за шумна среда, за телевизия, ресторант, така че човек да избере оптималната програма, в зависимост от мястото, където се намира, натискайки едно бутонче.

- Какви качества трябва да притежава един средно „интелигентен” апарат, който е на цена от 600 до 1200 лв.?

- Първо трябва да може да свързва двете уши – двата апарата работят заедно, независимо от това каква е увредата. Трябва да е поне 8-канален. По-високият клас апарати сами разпознават в каква среда се намира човек и се настройват автоматично, без да се натискат бутони. Идеята е човек да не пипа непрекъснато апарата, а преходът от един фон към друг да става плавно. Те имат и много по-добра разделителна способност. Освен това могат да се свързват и с мобилния телефон, телевизора и всякакви устройства, които имат блутут. С този тип продукти се работи най-лесно и ефектът от тях е най-добър.

- По-високият клас предполага по-голяма компактност, като размерът стига до кафеено зърно.

- Да, но при много тежка загуба на слух не може размерът да е водещ. Няма как да сложиш миниатюрен апарат на човек с почти пълна загуба – той не може да покрие дефицитите му. Миниатюрните апарати са за хора със средна слухова загуба – до 70 децибела. На онези с по-голямо намаление препоръчвам по-мощни, задушни апарати. Все пак приоритет трябва да има чуването, а не визията.

- Задължително ли е да носиш два апарата?

- Да, препоръчително е. У нас хората не купуват два апарата единствено поради финансови причини. Но ако искаме звукът, който чуваме, да е близък до естествения, лесно да се ориентираме, да можем да говорим по телефона, с една дума – да се чувстваме комфортно – трябва да носим два апарата.

- Американци писаха, че продават апарат, който веднага се слага на ухото...

- Няма как човек да чува добре с апарат, който не е настроен спрямо неговата слухова загуба. В момента и у нас се продават апарати, в които са заложени няколко типа аудиограми и човек може да избере на коя от тях да заложи. Това горе-долу върши работа, но в никакъв случай не можем да говорим за висока степен на прецизност и комфорт.

- Всички хора се притесняват от слуховия апарат. Като че ли никой не иска да се знае за това увреждане. Говорила съм с университетски преподаватели, които оглушават, но отлагат да си сложат слухов апарат.

- Да, и целта на производителите е апаратът да остане незабелязан и скрит. Но колкото е по-малък и по-съвършен, толкова по-скъп е той и повечето хора не могат да си позволят цената от 2-3 000 лв. за един апарат. Другата причина, поради която много хора не носят слухов апарат, е разочарованието им от този продукт. Години наред у нас се предлагаха евтини, некачествени слухови апарати от много нисък клас, само и само да се усвоят средствата, които държавата даваше за това изделие. Тогава се навъдиха много търговци без ценз и образование. Хората си вземаха апарат за парите, които отпускаше държавата. Но някои фирми им продаваха швейцарски, датски, американски апарати. А други – китайски, и то с лошо качество, което някак си компрометира цялата система.

- За кой период говориш?

- За последните 20 години. Може би това е една от причините държавата да намали толкова драстично социалната помощ. От юни 2018 г. тя падна от 406 лв. на 170 лв. за безработни и самоосигуряващи се, което пък вкарва хората в друг омагьосан кръг. За тези 170 лв. те няма как да получат качествен апарат, освен ако не желаят да си доплатят. А моята практика показва, че половината от хората не желаят. Тоест, ако до преди една година хората получаваха сравнително качествен апарат, ако попаднат на правилното място, сега вече нямат никакъв шанс да получат добър апарат, ако не си доплатят минимум 200-250 лв., което ги поставя в доста неизгодно положение.

- Ти продаваш изделия на различни фирми, като не си обвързан с една марка.

- Да, така запазвам независимостта си и мога да предложа най-доброто на клиента си спрямо неговите възможности, потребности и степен на увреждане.

- Ако трябва да съм откровена, въпреки че представлява един миникомпютър, слуховият апарат е твърде скъп за джоба на средностатистическия българин.

- Скъп е, защото хората по света ценят слуха и здравето си. По принцип производствената цена на един апарат е много по-ниска, но продажната цена зависи от покупателната способност на населението. В Англия, например, два апарата от най-висок клас ще ви излязат няколко хиляди паунда. А цените там са два пъти по-високи, отколкото у нас.

Офиси на Виктория хелп :
гр. София, ул. Св.Св. Кирил и Методий 146
тел. 0899817145

гр. Пловдив, ул. Свети Климент 11
тел. 0888041919

гр. Видин, ул. Пазарска 1
тел. 0899611715