Снегът вреди на очите повече от слънцето

Последна промяна на 30 октомври 2020 в 19:57 314 0

Д-р Самсонова и Георги Димитров, председател на Пациентска организация „Глаукома“

Не си лягайте със смартфон, мигайте често и бъдете физически активни, за да се радвате на добро зрение

Мислим, че слънчевите лъчи са вредни и затова лятото носим слънчеви очила. Оказва се, че снегът може да навреди на зрението ни много повече от слънцето и да забърза катарактата – „старческото перде“. Причината е, че снегът е истинско огледало за вредните УВ лъчи. Той отразява над 80% от тях, докато водата – около 20%. Продължителното и незащитено излагане на УВ лъчи увеличава риска от развитие на много очни патологии – катаракта, макулна дегенерация, птеригиум, фотокератит. Затова слънчеви очила трябва да се носят и през зимата, и да защитават добре очите и клепачите.

И ако си мислим, че със смартфона в ръка ще се „приспим“, много се лъжем. Излъчваната от екрана му синя светлина обърква производството на хормона мелатонин, хормона на съня. И вместо да заспим бързо, провокираме безсъние.

Тютюнопушенето е враг и на очите. То може да доведе до инсулт и инфаркт на окото - състояния, приличащи на познатите инсулт и инфаркт, но увреждащи очите. При активните пушачи много по-често се развива и макулна дегенерация – очно заболяване, водещо до слепота.

Тези и други интересни факти за очите, свързани с влиянието на въздуха, водата, телевизорите, храната, физическата дейност, се съдържат в книгата „Как да опазим очите си?“, издадена от Пациентска организация „Глаукома“, под редакцията на офталмолога д-р Бисера Самсонова. Освен факти за очите, книгата съдържа селекция от стихове, цитати и фотографии, посветени на очите.

Д-р Самсонова разсея голяма част от митовете, свързани със зрението. Един от тях е посещението на т.нар. курсове на Норбеков, които би следвало да подобрят зрението. „Нито един мой пациент не се е върнал след тези курсове оздравял. Тези курсове по-скоро играят ролята на психотерапия и принадлежност - когато виждаш, че и други хора имат твоя проблем, това ти помага да се мобилизираш и да се почувстваш по-добре“, каза тя. Но има упражнения, които наистина помагат на очите, и част от тях също присъстват в книгата.

Храната също оказва голямо влияние върху очното ни здраве. За поддържането му трябва да се приема много вит. А, съдържащ се в морковите, спанака, пипера, пъпешите, доматите, зелената салата, яйцата, говеждото и пилешкото месо, рибата. Популярният напоследък витамин Д подобрява здравето на слъзния филм и намалява възпалението на очната повърхност. Той играе и ключова роля за предотвратяването на макулната дегенерация.

Германските очни лекари препоръчват 5 пъти на ден да се консумират свежи плодове и зеленчуци, тъй като те осигуряват нужните витамини и микроелементи за оптималния метаболизъм на окото.

Полезна информация за глаукомата може да научите на сайта glaucoma.bg на Пациентска организация „Глаукома“.

Който желае да получи книгата, може да се обади на тел. 070010126 - Институт за здравно образование.