Спасителят Мартин Токмаков: Пазете се от дънни ями и от мъртво течение!

Последна промяна на 07 септември 2021 в 22:39 282 0

Мартин Токмаков е воден спасител в Равда и на басейн в Старозагорски минерални бани. Студент в УАСГ – София.

- Кои са най-важните препоръки към хората, отишли на море или на басейн?

- Трябва да влизат бавно и внимателно във водата.
Да се къпят и плуват, когато не са пили алкохол, не са преяли и не са преуморени.
Не влизайте в бурно море при червен флаг. Спазвайте указанията на спасителите.
Не скачайте в язовири, езера и басейни със застояла вода, тъй като отгоре тя е по-топла, но надолу е много студена и ако скочите със затоплено тяло, от температурната разлика може да получите сковаване на мускулите и сърдечен инфаркт.

- Какво да направим, ако ни се схване крак или ръка, докато плуваме?

- Повечето спасители носят безопасна игла на шортите си. С нея убождаме няколко пъти схванатия прасец или бицепс. Другата техника е да се отпуснете по гръб върху водата и да дърпате рязко схванатия крак с ръка към главата си. Повтаряте го няколко пъти, докато отмине мускулният крамп.

- Да си представим, че сме в лодка в река и паднем във водата. Какво да направим?

- Реката има течение. То ви носи така, както носи и лодката. Най-важното е да не се паникьосате и да запазите самообладание. Незабавно вашите приятели от лодката трябва да ви подадат греблото и вие да се опитате да се хванете за него. Ако сте по-далеч от лодката, те трябва да опитат да се приближат към вас. От раниците си да извадят някоя бутилка и да излеят течността от нея. Да вържат бутилката и да я хвърлят близо до вас, като вие се хващате за въжето и го усуквате около китката на ръката си. Ако сте били сам в лодката, трябва незабавно да започнете да плувате към брега. Няма друго спасение.
Един от моите треньори казваше, че е по-лошо, ако се давиш в сладка, отколкото в солена вода. Сладката вода дава тежки поражения върху организма. Тя е по-опасна за живота и здравето спрямо морската.

- Каква хватка прилагате на удавници с неадекватно поведение?

- Вкарваме нашата ръка между двете ръце на агресивния удавник, а лакътят ни попада върху гръбнака на човека. Ако е по-гръб, преди това се гмуркаме и го хващаме в областта на коленете, за да го завъртим. Ако по някаква причина хватките не помогнат, удряме пострадалия по главата, за да загуби съзнание и така го изкарваме на брега. Но това се прави само в краен случай. По-добре един удавен в безсъзнание, отколкото двама удавени.

- Как се изкарва удавен със съмнение за счупена шия или гръбнак?

- В такива случаи при плуването към пострадалия внимаваме да не правим вълни, за да не предизвикване движение на гръбнака му от тях. Когато стигнем до него, правим захват тип "менгеме" - вдигаме ръцете му нагоре, нашата ръка е зад врата на пострадалия и така гръбнака му остава неподвижен. При пострадал с травма на гръбнака е препоръчително да се хвърлят поне двама спасители, за да направят имобилизация на гръбнака.

- Разкажете ни интересна случка от вашата практика.

- На каменистия плаж в Равда 5-годишно дете се спъна, падна и се нагълта с вода. Изкарах го на сушата, ударих го с длан между лопатките, то изплю поетата морска вода. Родителите не бива да изпускат от поглед децата си, защото бедите стават бързо.

- Какво правим, ако попаднем в мъртво течение?

- Можете да познаете къде има мъртво течение още от брега. Обикновено тази зона е от 10 до 20 метра. Щом забележите, че е вдигнат червен флаг и че вълните в даден участък изчезват, не трябва да влизате в морето. В зоната на мъртвото течение морето е тихо и по-спокойно. Мъртвото течение се познава сравнително лесно, защото на фона на вълните се явява коридор без вълнение.
Ако все пак попаднете в мъртвото течение, в никой случай не плувайте нито навътре в морето, нито към брега. Трябва да запазите самообладание и да плувате успоредно на брега, докато усетите, че морето вече не ви вкарва все по-навътре, а ви позволява да плувате към сушата.

- Как да се пазим от дънните ями?
- Отново от брега гледате морето - дънната яма изглежда като черно петно на фона на синкавата вода. Ако все пак попаднете в дънна яма, от изключителна важност е да запазите самообладание. Трябва да се опитате да изплувате нагоре към повърхността и да дадете знак за помощ. Важно е да плувате към повърхността, защото може да загубите ориентация кое е нагоре и кое надолу. За да разберете накъде да плувате, издишайте малко въздух и гледайте накъде отиват мехурчетата - те се издигат нагоре.
Спасителите знаят къде са дънните ями и с особено внимание наблюдават тези рискови зони. Освен това са поставени шамандури и указателни табели, които ги маркират. Излизайки на повърхността, трябва да продължите да плувате диагонално към плажа. Така ще подминете дънната яма. Обикновено нейната ширина е няколко метра.

- Какво е "мъртвак"?

- Старите спасители наричат "мъртвак" или "солуган" голяма дълга вълна, която се изсипва по-рязко и от нея се предизвиква мъртво течение. При попаднал в тази зона, в морето влиза един спасител с въже и гаша, с плуване достига пострадалия и дава знак на другите спасители, които са на брега да го изтеглят заедно с давещия се. В случай че удавникът носи надуваем предмет, го махаме, тъй като това затруднява спасяването.

Виж още за: