Стрептококова болест от група А


Болест : Стрептококова болест от група А

Последна промяна на 26 January 2023 в 20:52 186 0

Напоследък в редица страни на Европа, но главно във Великобритания, се наблюдава значително увеличение на броя на заболяванията, чийто причинител са бактериите стрептококи от група А. Паралелно с това се наблюдава и нарастване на тежките форми на тези заболявания, които могат да завършват със смъртен изход.

Стрептококите от група А, известни още със съкращението GAS, са вид бактерии, които често се срещат в гърлото и на кожата при здрави хора. Стрептококовите инфекции от група А най-често причиняват ангина. Но те могат да бъдат причина за скарлатина, а също и на кожни инфекции като импетиго, еризипел и др. В сравнително редки случаи този вид бактерии могат да причинят и тежка животозастрашаваща инфекция, известна като инвазивна стрептококова болест от група А (iGAS).

Две от най-тежките форми на iGAS са некротизиращ фасциит и синдром на стрептококов токсичен шок. При някои хора стрептококовата инфекция от група А може да доведе до сериозни усложнения, които могат да увредят сърцето (ревматична болест) или бъбреците (гломерулонефрит).

Всеки може да развие стрептококова болест от група А, но хората, които са най-изложени на риск, са:
• деца под 5-годишна възраст, особено кърмачета;
• възрастни хора над 65-годишна възраст;
• хора, които живеят при лоши хигиенни условия;
• хора, които живеят или прекарват времето си в претъпкани помещения;
• хора със слаба имунна система или хронични заболявания.

Симптомите на стрептококовата инфекция от група А зависят от това къде е локализирана инфекцията в организма.
Симптомите на стрептококовата ангина могат да включват възпаление на гърлото (фаринкса) и сливиците, болка при преглъщане, повишена температура, мускулни болки и отпадналост.
Симптомите на скарлатината включват силно зачервено, възпалено гърло, подути лимфни възли и повишена температура. След около 12 до 48 часа след началото на заболяването може да се появи обрив по кожата, обикновено по лицето, шията, подмишниците или слабините. При скарлатината езикът е силно зачервен, като той е познат като „малинов“ език.

Начини на предаване на инфекцията

- Вдишване на инфекциозен аерозол, който се образува вследствие на кашлица или кихане при болните от скарлатина – това е т.н. въздушно-капков път;
- Контакт с предмети, замърсени с капчици от инфекциозния аерозол и замърсяване на ръцете с бактериите, а след това на докосване с пръстите на ръцете на устата или носа;
- Използване на чаши или прибори за хранене, които са ползвани от болните; - Контакт на замърсени със стрептококи ръце или предмети с рани върху кожата.

Диагноза

Тя зависи от характера на симптомите и формата на стрептококовата болест.
Обикновено се взема с тампон секрет от гърлото за установяване на наличие на патогенен стрептокок от група А. При тежките форми на стрептококовата болест от група А (iGAS), вкл. некротизиращ фасциит и синдром на токсичен шок, ще бъдат необходими и кръвни тестове, както и микробиологично изследване на материал от засегнатите от болестта участъци в организма.

Лечение
Най-често срещаните стрептококови инфекции от група А се лекуват успешно с някои видове антибиотици, отпускани по лекарско предписание. Тежките форми на заболяването обикновено изискват интензивно болнично лечение.

Профилактика
Най-добрият начин за предотвратяване на стрептококовата инфекци е поддържането на добра хигиена. За да се намали разпространението на бактериите ръцете трябва да се мият често, особено след кихане или кашляне, както и преди приготвяне на храната и преди самото хранене. Важно е също така да се поддържат чисти различните повърхности в дома /мивки, кранове, дръжки на врати и др./, както и дрехите и спалното бельо.

Усложнения
В сравнително редки случаи стрептококите от група А могат да се разпространят в целия организъм и да причинят тежки и понякога животозастрашаващи инфекции. Този тип инфекции се наричат инвазивни стрептококви инфекции от група А (iGAS). Хората с такива инфекции подлежат на интензивно болнично лечение. Хората с повишен риск от такива инвазивни стрептококови инфекции са тези с хронични заболявания като диабет, също и хората с подтисната имунна система. Такъв тип инфекция може да възникне в рамките на 12 до 24 часа от началото на заболяването, затова е важно незабавно да се търси медицинска помощ. Ранните симптоми могат да включват висока температура, силни мускулни болки и понякога зачервяване на мястото на кожна рана, която е била входна врата на инфекцията.