Целебната треска


Болест : грип

Последна промяна на 06 февруари 2019 в 21:57 1310 0

При лечението на грипа и другите остри респираторни вирусни зарази (ОРВЗ) ние често допускаме грешки, които затрудняват оздравяването. Кои са те и как да ги поправим?

Първа грешка. За да отстъпи вирусът по-бързо, трябва да го „сварим” в организма, т. е. да изтърпим максимално висока температура.
В действителност не е точно така. От една страна, повишаването на телесната температура е защитна реакция на организма. По този начин той се бори с вирусите и вредните бактерии. Под въздействието на температурата имунната система изработва защитни вещества. Благодарение на тях „неканените гости” престават да се размножават и загиват.
Можете да изтърпите умерено висока температура – до 38-38,5 градуса С. Температурата в границите 39-40 градуса кара сърцето да бие учестено, нарастват натоварванията на бъбреците и черния дроб. И най-важното: колкото по-висока е температурата, толкова по-силно се сгъстява кръвта в организма. А това значи, че нараства рискът от образуване на тромби и от проблеми със съдовете. За да не се случи това, трябва често и по малко да пиете течности.
Още по-зле влияе високата температура на малките деца. Те могат да развият халюцинации и да получат конвулсии.
Затова запомнете важното правило: ако поне веднъж сте получили усложнения на фона на висока температура, ползвайте температуропонижаващи средства. Най-лек ефект дават парацетамол и ибупрофен на таблетки, суспензии или свещи. По-изразен – аналгин в комбинация с но шпа или папаверин. Спазмолитикът премахва спазъма на съдовете, който нерядко съпътства треската от висока температура.

Втора грешка. За да се бори организмът по-добре с инфекцията, той не трябва да се претоварва с работа по разграждането на храната. Затова в разгара на болестта е по-добре да погладуваме.
В действителност: В подобна тактика има малко истина, но малко. По време на битката с ОРВЗ наистина не бива да претоварваме организма, но... преди всичко, физически.
За процеса на храносмилане организмът наистина харчи енергия, но тези разходи не са толкова големи, че да гладуваме. Пълният отказ от храна ще доведе до още по-голямо обезсилване. В този период трябва да ядем по-често и по-малко. Без да се насилваме. Трябва да избираме такава храна, която е необходима за по-бързото ни оздравяване.

По време на грип диетата трябва да включва лесно усвоими белтъчни блюда: варено пилешко, изобщо варено месо, яйца. Включвайте в менюто си различни зърнени каши и зеленчуци, най-добре варени. Благодарение на наличието на целулоза в тях те подпомагат изхвърлянето на продуктите от дейността на вирусите – токсините.
Много полезни са също така цитрусовите плодове, кивито, градински ягоди, чушки и зеле. Всички тези дарове на природата са богати на витамин С, който ще помогне в борбата с болестта. И, разбира се, не забравяйте меда. Той е едно от най-добрите природни лекарства при грип.

Трета грешка. Вирусната инфекция се измива от организма при обилна употреба на течности. Затова за бързо оздравяване трябва да се пие много вода. И най-добре – кисела.
В действителност: Това също е вярно, но не съвсем. Ако неочаквано за организма изпиете 2-3 литра вода, то няма да се случи бързо изчистване от инфекцията. Вместо това ще получите необосновано увеличаване на натоварването с течности. Пикочната система ще започне да работи в ускорени темпове и може да не се справи с поставената свръх задача. В крайна сметка течността ще започне да се задържа в кръвния ток, да увеличава обема му, натоварването на сърцето и другите органи. Така че трябва да се пият не литри, а малки порции – по половин чаша на всеки един-два часа. И най-важното е да го правите не насила, а по желание.
По-безопасни са все пак алкалните минерални води и компотите от сухи фрукти. Те утоляват жаждата, насищат организма с микроелементи и никога не нанасят вреда.

Четвърта грешка. Развитието на вируса може да се забави, като се вземат еднократно големи дози от имуностимуланти.
В действителност: Това не бива да правите в никакъв случай! Едновременният прием на няколко лекарства може да доведе до непредсказуеми последици. Причината е, че имуностимулаторите – всеки по своя си схема – повдигат имунитета. А това е сложна система, с много нива. И ако тя бъде излишно стимулирана, организмът може да заработи не срещу вирусите, а срещу самия себе си. В резултат се отключват алергични, автоимунни заболявания. Организмът може дори да загуби контрола над раковите клетки, които нормално се образуват и мигновено се унищожават у всеки човек. Съгласете се, че борбата с подобни проблеми е много по-трудна, отколкото с грипа и с всяка друга остра респираторно-вирусна инфекция.Тъй че при лечението на вирусна инфекция е допустимо съчетаването на два препарата – противовирусно средство и имуностимулатор. При това те трябва да се приемат строго според предписанията, без превишаване на дозите.

Пета грешка. В стаята където лежи болен от грип, не бива да се отварят прозорците, за да не измръзне болният допълнително и да получи усложнения.
В действителност: Болният е с отслабнал организъм и, естествено, са му противопоказани студ и течения. Затова мнозина се стараят да затворят дори и малките прозорчета, но...
Не бива да се допуска болният да остава задълго в подобно ”запечатано” помещение, защото той отделя вируси. И ако стаята не се проветрява, тяхната концентрация във въздуха нараства. В крайна сметка това пречи на оздравяването му.
Да се проветрява помещението на болния е желателно на всеки 1,5-2 часа по 5-10 минути. Студеният и особено мразовитият въздух неутрализира голяма част от вирусите. А за да не се получи настиване, изведете болния през това време от стаята или добре го увийте през глава с дебела завивка.