Тетанусът е сериозно заболяване


Болест : тетанус

Последна промяна на 13 November 2017 в 06:17 1858 0

Това инфекциозно заболяване е описано още от бащата на медицината – Хипократ. В миналото от тетанус са умирали много хора.

Как се заразява човекът
Тетанусът е зоонозно инфекциозна заболяване. Естествен резервоар на инфекцията са топлокръвните животни, както и човекът. Вегетативните форми на бактерията се развиват върху разлагащи се органични вещества – обикновено в червата. Животните отделят бактерията чрез изпражненията си и попаднала в почвата или в оборски тор, тя образува спори.
Най-много тетанусни спори се съдържат в почвата на районите с развито животновъдство. Заразяването на човека става чрез попадане на въпросните спори при евентуално нарушение на човешката кожа и лигавица – при нараняване, изгаряне, измръзване, прерязване на пъпната връв, хематоми, фрактури. Най-опасни са разкъсно-контузните, прободните и другите дълбоки рани, получени от убождане с пирони, тръни, парчета дърво и стъкло. Не по-малко опасни са порязванията с растителни стъбла и режещи предмети, охлузвания, ухапвания от животни и птици, както и варикозните и диабетични язви.

Какви са симптомите и хода на заболяването
Те се изразяват в драстично покачване на телесната температура, обилно изпотяване, вдървеност на дъвкателните и лицевите мускули. В напреднала фаза на тетанус може да се стигне до гърчове.

Болестта протича в лека – без гърчове, среднотежка – с гърчове, тежка – с гърчове и остра дихателна недостатъчност, форма. Най-честото усложнение на това заболяване е бронхопневмонията.

Ваксината е най-сигурното спасение
Инкубационният период на тетануса е от 4 до 14 дни. Има случаи както на по-къс, така и на значително по-дълъг инкубационен период. Заболяването е много опасно, особено за страдащите от хронични сърдечни и белодробни болести.

Съвременната медицина прилага ефикасна профилактична имунизация против тетанус. Децата се ваксинират още на шест месеца задължително, по-късно се правят реимунизации. Възрастните хора също се реваксинират на всеки десет години.

Трябва да се знае, че при тетанус не възниква естествено придобит имунитет.