УХАПВАНЕ ОТ ЗМИЯ

Последна промяна на 09 септември 2021 в 21:25 135 0

Добре да внимавате къде ходите и като забележите змия е необходимо да запазите хладнокръвие. В никакъв случаи не замеряйте змията с камъни и не я плашете. Трябва да я оставете да живее и да си отиде.

Ако ви ухапе змия, мястото ще се подуе и ще изпитате адска болка. Като забележите двете червени дупчици от зъбите на змията, запомнете, че не трябва да правите три неща. Не търсете нож, с който да правите разрези по крака си, за да изтече отровата. Не карайте никого, нито вие смучете с уста отровата, защото ще се отровите. Не пристягайте силно за продължително време над мястото на ухапването, тъй като това кръвоспиране води до некроза на тъканите. Това са вредни митове.

Почистете мястото на ухапването с вода и сапун, поставете торбичка с лед, намалете до минимум движенията на пострадалия, запишете часа на ухапването и ако все още змията не е изпълзяла нанякъде, я снимайте с телефона си, за да бъде определен видът й от специалистите.

По най-бързия начин, в рамките на 30 минути, транспортирайте в полуседнало положение пострадалия до лечебно заведение, разполагащо с квалифицирани лекари и с противозмийски серум.

Виж още за: