Урологът д-р Ивайло Димов: Ковид-19 води до проблеми в леглото


Болест : ковид-19

Последна промяна на 25 юни 2021 в 07:53 717 0

Д-р Ивайло Димов и д-р Румен Каракашев

Д-р Ивайло Димов завършва Медицина през 1997 г. в Медицински факултет на Тракийски университет. Придобива специалност Урология през 2014 г. в същия университет. От 13 години е уролог в Урологичното отделение на МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол и преглежда в МЦ "Владимед" Ямбол.

- Д-р Димов, моля разкажете на читателите на любимия ни вестник "Трета възраст" интересен случай от вашата практика.

- Аз и моите близки също четем и харесваме вестник "Трета възраст". Много от читателите на вестника идват при мен с урологични проблеми. Мъжете обикновено ги мъчи простатата, а жените идват заради цистита. Та да ви разкажа интересния случай. В кабинета ми дойде за преглед мъж - семеен, водещ редовен полов живот, с едно дете, който е преболедувал ковид-19. Инфекцията е доказана с наличието на двустранна ковид-19 пневмония и с положителен PCR-тест. Оплаква се, че станал импотентен и интимният му живот закъсал, дори след като оздравял от коронавируса. Жена му била недоволна, че й отказвал интимност. Знаете, че когато нещата в леглото не вървят, то и семейният живот се обърква. При този мъж установих еректилна дисфукция, която продължаваше повече от месец след оздравяването от ковид-19. Беше лекуван с антибиотици в домашна обстановка и не беше приемал кортикостероиди. При направените изследвания се установи ниско ниво на общия тестостерон. Клиничният и ехографският преглед не дадоха данни за съществени отклонения от нормата. Назначих му терапия с витамин Е 2х1 таблетка, цинк 2х1 таблетка в течение на две седмици, както и продукт на база билката бабини зъби. На контролния преглед пациентът сподели, че се чувства пълноценен мъж и че отново се радва на нормален сексуален живот с жена си. Това потвърждава, че увреждането на Лайдиговите клетки в тестисите на мъжа, които произвеждат тестостерон, е обратимо и рискът от стерилитет след ковид-19 е минимален. Според публикации в медицинските издания, показателите на спермата обикновено се нормализират до 60 дни след заболяването.

- Да разбираме ли, че ковид-19 прониква в тестисите на мъжа?

- Първите съобщения за откриване на коронавирус в спермата на излекувани мъже идват от Китай, където са установили ковид-19 в семенната течност на някои от изследваните мъже. Това ясно показва, че вирусът може да се задържи сравнително дълго в тестисите на мъжа. Според някои изследователи ковид-19 може да се предава по полов път от заразения мъж на партньорката по същият начин, по който се предава и вирусът на СПИН. При извършване на спермограма на мъж с ковид-19 се установяват намален брой на сперматозоидите и увеличени левкоцити в еякулата, както и намалена концентрация на спермата до пет пъти и намалена подвижност на сперматозоидите до два пъти.

- Колко време след оздравяването от ковид не трябва да се прави секс?

- Трябва да се спазва сексуална карантина в течение на 14 дни. Американското дружество по репродуктивно здраве препоръчва да се избягват сексуални контакти в течение на 14 дни след излекуване на коронавирусната инфекция, за да не се заразяват и други хора с ковид-19 по полов път. Или пък да се ползва презерватив.

- Тестисите на мъжа се намират извън коремната кухина, защото функционират при по-ниска температура. Възможно ли е температура над 38 градуса при ковид-19 да увреди тестисите на възрастния човек?

- Да, повишената температура при боледуване от ковид-19 уврежда тестисите, включително и на зрелите хора. При 51% от лекуваните в болница се установява хипогонадизъм, като нивото на тестостерона им е с 30% по-ниско спрямо обичайните стойности при здрав мъж.

- Защо и кога се понижава тестостеронът на мъжа?

- Самата напреднала възраст води до понижаване на тестостерона на мъжа. Ниското ниво на тестостерона се обяснява освен със старостта, така също с директното действие на вируса, с изживявания стрес по време на боледуването и със страха от смъртта. Тестостеронът допълнително може да спадне и при приложението на кортикостероидните медикаменти, които са част от лечението на ковид-19.

- По какъв начин мъж в напреднала възраст може да си увеличи нивото на тестостерон, особено ако е преживял ковид-19 ?

- Увеличаване на нивото на мъжкия полов хормон и подобряване на сексуалния живот се постига чрез намаляване на стреса, избягване на употребата на кортизон, осигуряване на достатъчен нощен сън, намаляване на наднорменото тегло, прием на качествени храни и ползването на хранителни добавки, съдържащи Омега-3, селен и цинк, както и намалената консумация на захар.

- Ковид-19 уврежда ли бъбреците?

- Да, ковид-19 дава увреждания на бъбреците на хората, особено ако те са в напреднала възраст и обичайно страдат от хронични заболявания. При аутопсии на 63 пациенти в 60 % е установен вирусът в бъбреците, а в 72 % е имало увеличен креатинин с развитие на бъбречна недостатъчност.

- Разумно или опасно е хората от третата възраст да се ваксинират срещу ковид-19?

- Разумно е да се ваксинират всички хора, не само старите, при това както здравите, така и хронично болните. За опасното - не е опасно ! Самият аз се ваксинирах с РНК-ваксината на "Пфайзер" и имах само лека болка в мястото на убождането. Приятелката ми се ваксинира с векторната ваксина на "Астра Зенека", тя вдигна лека температура, която скоро отмина. Сега и двамата сме в отлично здраве и не ни е страх от ковид-19, спокойно общуваме с всякакви хора и то без притеснение. Мисля, че личният ни пример е най-добрата препоръка към населението да се ваксинира. Ако ваксинирането срещу коронавируса беше нещо лошо, нито аз, нито моята приятелката щяхме да го направим.