В лечението на сърдечната недостатъчност ние и пациентите сме едно семейство


Болест : сърдечна недостатъчност

Последна промяна на 19 декември 2020 в 10:02 122 0

Визитка:
Д-р Инна Царева е специалист-кардиолог в „Аджибадем Сити Клиник“. От 10 години се занимава с лечение на пациенти със сърдечносъдови заболявания и следи новостите в кардиологията. Д-р Царева споделя наблюденията си върху тези болни в сегашната тежка ситуация.


- Д-р Царева, вие сте един от участниците в националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“. Според Дружеството на кардиолозите в България сърдечната недостатъчност е по-опасна от рака, но е подценявана от пациентите и обществото. Какво показват вашите наблюдения?

- Да. За огромно съжаление броят на пациентите със сърдечна недостатъчност не е малък. Затова основна задача както на пациентите, така и на лекарите е освен да се грижим за тези хора и да не допускаме сърдечните болести да се развиват, и да довеждат до увреда на сърдечния мускул и до развитие на сърдечна недостатъчност. Тя е следствие на редица кардиологични заболявания. Всеки сърдечен порок може да доведе до увреждане на миокарда и развитие на сърдечна недостатъчност, ако не се лекува и ако не се оперира, когато се налага. Сърдечната недостатъчност е сериозно заболяване, защото променя живота на хората. Те се оплакват от задух, лесна умора, отоци по краката, това драстично влошава ежедневието им.

- Как се обгрижват и лекуват тези болни в сегашната ситуация? Имат ли лесен достъп до специалист-кардиолог?

- В условията на пандемия с КОВИД-19 много пациенти остават по домовете си с остър инфаркт на миокарда и някои от тях развиват сърдечна недостатъчност. Дори нелекувана артериална хипертония може да доведе до прояви на сърдечна недостатъчност. Много пациенти се страхуват и притесняват да посетят своя лекар и това е разбираемо, но понякога води до допълнително влошаване на състоянието им. До колкото е възможно, даваме съвети по телефон, но те няма как да заменят прегледа при лекар. Затова съветвам хората - когато имат оплаквания, да не отлагат посещението при кардиолог. Ако нещо ви смущава, без значение колко дребно ви се струва това, потърсете своя лекар!

- Каква е другата, социална страна на това заболяване?

- За мен сърдечната недостатъчност е едно от най-тежките заболявания със значими последствия не само за пациентите и техните близки, но и за нас като лекари. Истината е, че хората с клинични прояви на сърдечна недостатъчност много често остават в домовете си, нямат възможност да ходят на работа и да имат социален живот, ограничени от своето заболяване. Често се налага близки хора да се грижат за тях. Това е огромно натоварване на семейството, сериозно предизвикателство. Самите пациенти също се чувстват зле от това, че „тежат“ на близките си. Аз и колегите ми лекари се грижим за тях не само, когато имат нужда от болнично лечение, но и в домовете им – винаги, когато имат нужда от медицински съвет и помощ.

- Какво е важно да знаят хората със сърдечна недостатъчност? Има ли надежда за промяна?

- Важно е ранното започване на лечение и оптимална медикаментозна терапия. Има нови медикаменти с добри клинични резултати. Важно е пациентът да е отговорен, да приема терапията и да спазва диета. Често пациентите се влошават в резултат на пропуснати медикаменти или грешка в диетата, важно е ограничаването на солта в диетата на тези болни и баланс на приетите и отделените течности. Много е важна подкрепата на близките, на семейството, тези хора да не бъдат оставяни сами, винаги да следите дали спазват препоръките – прави впечатление, че когато има близки, които се вълнуват от състоянието им, пациентите са много по-мотивирани.

- Кой е пациентът със сърдечна недостатъчност, когото ще помните винаги?

- Семейството на мой пациент, мъж на 70 години ще бъде винаги пред очите ми. Той и неговата съпруга – неотлъчно до него. Тя не се отделяше от съпруга си, грижеше се за него, водеше го на прегледи, бдеше до леглото му в болничната стая, когато се налагаше той да постъпи в болница. Бих искала всеки от пациентите ми да има такова семейство. То е пореден пример как в борбата със сърдечната недостатъчност ние сме един отбор – лекар, пациент, и неговото семейство.