В сезона на туршиите се пазете от оси и пчели

Последна промяна на 02 October 2022 в 18:22 116 0

В сезона на приготвянето на зимнина – туршии, сладка, мармалади и конфитюри, изобилието на оси и пчели е голямо. Затова и опасността от ужилване също е голяма, а понякога може да се окаже и фатална. Това се отнася за алергичните към отровното жило. Реакциите на организма на тези хора могат да са разнообразни: оток, бронхоспазъм, астматична реакция или срив на циркулацията на кръвта, който може да завърши и трагично.

За да се предпазите от евентуално ужилване от пчели и оси, добре е да спазвате няколко прости правила:

*Не използвайте много силни парфюми с аромати на плодове и цветя.

*Не се обличайте в дрехи с ярки цветове, защото те също привличат жилещите насекоми.

*Ако около вас кръжи пчела или оса, не трябва да реагирате агресивно, както и да не правите панически движения.

*Бъдете особено внимателни с чашите с безалкохолни или други напитки, които оставяте на масата. Можете да погълнете някое насекомо, без да забележите това, а последиците от ухапване по ларинкса могат да се окажат наистина много сериозни.

*При тежки случаи на ужилване трябва незабавно да посетите болнично заведение, където ще ви окажат специализирана помощ.

**Ако си знаете, че сте алергични, добре е да имате противоалергично лекарство винаги под ръка, а специалист може да ви изпише да носите винаги в себе си и инжекция урбазон, която да можете да поставите сам, защото това може да ви спаси живота, особено ако сте сам на отдалечено място.

Виж още за: