Вгледайте се в очите си

Последна промяна на 05 декември 2018 в 13:55 348 0

Съществува вероятност да откриете, че имате някои здравословни проблеми, за които дори не подозирате, стига да обърнете повече внимание на очите си.
Подпухването на горните клепачи е симптом за нарушения в нормалното функциониране на органите на отделителната система, най-вероятно на бъбреците. Желателно е да се прегледате при специалист.

Появата на торбички под очите, стига да не се дължи на възрастта, може да означава проблеми в работата на сърцето. Те обаче не са свързани с някакво бъбречно заболяване, както е прието да се мисли.

Сенките край очите говорят за проблеми в кръвоснабдяването на мозъка. Причините най-често са: постоянна преумора, стрес, нодоспиване, непълноценно хранене и заседнал начин на живот.

В нормално състояние зениците на двете очи имат еднакъв размер и форма. Ако едната зеница е стеснена, това е признак за промяна във вътрешночерепното налягане.

Причините за зачервяването на очите могат да се търсят в алергичния конюнктивит или в настинката. Явлението е следствие на притока на кръв към местонахождението на алергена или микроба.

По-сериозните случаи са:
Блестящи очи. В осем от десет случая блестящите склери и усиленото сълзене сигнализират за възпалителни заболявания на носоглътката, при това преди появата на хрема и висока температура.
Кръвясали очи. Кръвоизливите в склерите много често говорят за повишено артериално или вътрешночерепно налягане. Нещо, което трябва да се знае от всички, страдащи от хипертония или нарушения в мозъчното кръвообращение.
Изпъкнали очи. Става въпрос за базедовата болест, иначе казано за токсичната дифузна гуша. При заболяването, съпътствано с увеличаване и свръхактивност на щитовидната жлеза, се наблюдава развитие на тириотоксикоза.
При всички гореизброени случаи е добре да се обърнете за консултация към специалист.

Виж още за: