Заблуди за затлъстяването и митове за храните

Разговаряме с д-р Здравко АРНАУДОВ
Болест : затлъстяване

Последна промяна на 09 октомври 2019 в 06:26 1424 0

- 11 октомври е световният ден за борба със затлъстяването. От какво пълнеят възрастните хора?

- Остаряването си има своите особености, както и всички останали възрасти. Наднорменото тегло и затлъстяването не са проблем само на възрастните. Повечето хора са си дебели и преди да остареят, но все пак с възрастта се променя начинът на напълняване. Развива се т. нар. сарколептично затлъстяване, при което освен натрупването на мазнини намалява мускулната тъкан.
С годините хората социално се отдръпват, намаляват двигателната активност, но не променят хранителните си навици. Дори само това води до качване на килограми, без да имат други увреждания. Нарушава се производството на хормони, водещо до задържане на течности и целулит при жените, което, дори и да не доведе до напълняване, променя формата на тялото. Освен това с напредване на възрастта се променя метаболизмът на глюкозата, която е основен източник на енергия. Има четири органа, които консумират глюкоза: мозък, черен дроб, мускули и еритроцити. Например мозъкът не може да живее повече от 5 минути без глюкоза. Тези органи разпознават и усвояват глюкозата чрез рецептори. Инсулинът активира рецепторите, когато има глюкоза в кръвта. С годините и при злоупотреба с храна рецепторите губят своята чувствителност и глюкозата не се усвоява от тези органи. Тя циркулира в кръвта, без да може да се усвои. Човек се чувства гладен, въпреки че си похапва добре и не се лишава от сладко. Нивото на глюкоза стимулира отделянето на инсулин, което още повече увеличава чувството за глад. Ето биологичното обяснение на израза: „Колкото повече ям, повече ми се яде.“ Но глюкозата не се изхвърля от организма - тя се усвоява от мастните клетки и се превръща в мазнини. Така че и да се лишаваме от храна, и да се натоварваме с двигателна активност, без рецепторите, за които споменахме, ще си ходим дебели и гладни.

- Звучи безнадеждно! Как трябва да се храним?

- Постоянно се дават общи съвети как да се храним здравословно, които не носят никакви ползи. Ако имате гореописания проблем, може да го решите като подберете храни, които подобряват инсулиновата чувствителност на рецепторите и водят до усвояването на глюкозата.

- Какво определя преяждането като цяло?

- Чисто биологично човек се ражда, за да съхрани живота. Две неща поддържат живота: секс и хранене. Но и двете човекът вече ползва не като възпроизводство, а като удоволствие. И в двата случая се отделят естествени опиоидни субстанции (аналози на опиатите), които определят това преживяване за удоволствие. Хедонизмът, т.е. преживяването на удоволствие, ни стимулира да консумираме повече и повече. От друга страна дразненето на вкусовите рецептори е още един източник за удоволствие. Това води до пристрастяване и зависимости, които могат да бъдат преодолявани с намаляване на количеството, а не с тотална забрана. Максимата: „Колкото по-безвкусно, толкова по-здравословно“ не важи.
Проблемът със злоупотребата с храни има и социално обяснение. Начинът на хранене е демонстрация на престиж и е суета. В крайна сметка рационалното хранене е строго индивидуално и трябва да бъде съобразено с възрастта, с двигателната активност, с килограмите и като цяло с начина ни на живот. Ако нямате проблем с килограмите, не променяйте нищо. Всяко залитане в крайности, дори и да си мислим, че са здравословни, може да бъде опасно. Дозата прави отровата.

- Защо се казва, че когато се нахраним, ни се доспива?

- Защото е така. Лаическото обяснение, че след нахранване кръвта отива в стомаха и мозъкът остава без кръв, което води до успиване, е пълна глупост. Както споменах, след хранене мозъкът отделя субстанции на удоволствие, които водят до усещането за отпускане. Почивай и храносмилай! Това ни казва организмът и това е правилото в медицината. Грешно е, след като се наядеш, да се натоварваш физически или да се разхождаш.

- Всичко, свързано със здравословния начин на живот, е скъпо – храна, спортуване.

- Здравословният начин на живот не се измерва в пари. Лечението е скъпо. Начинът живот се измерва в калории, крачки, грамажи и ако пресметнете, ще видите, че няма евтин и скъп здравословен живот.

От кулинарни предавания и реклами оставаме с впечатление, че ако не ползваме суперхрани (сьомга, чия, киноа, аспержи, годжи-бери и др.) не мислим за здравето си.

Във всяка храна има повече или по-малко от следните хранителни вещества – белтъци, мазнини, въглехидрати (фибри или захари), минерали, витамини. От каква храна ще си ги набавите, няма значение. Например ядете месо (пилешко, агнешко и др.), започва механичното и химичното му смилане, абсорбиране на хранителни вещества, отиването им в черния дроб, разпадането им на съставните им елементи, след което организмът си ги сглобява и ги прави човешки. Така че няма значение какъв е източникът, организмът си взима своето. Няма незаменими храни. Дайте си сметка защо избирате дадена „суперхрана“ – ако е например заради витамин С, то витамин С може да си набавите от червени чушки, шипка, лимони. Освен това изброените от вас продукти не са специфични за нашия географски регион. По-добре да се яде това, което се ражда по нашите ширини – организмът го разпознава по-лесно.

- Захарта отдавна е обявена за „опасна“. Препоръчват се меласа и сироп от агаве…

- Не е толкова опасна. Ако приемаме повечко захар и организмът работи добре, тя се превръща в гликоген, който е депо за въглехидрати, а не за мазнини.
Ако хипотетично ви оставя на пълен дефицит на захар, стигате до изкуствен диабет, хипогликемия и ще умрете. Така че не може да останете без захар, мозъкът не може да е без захар. Без захар и без кислород той издържа 5 минути.
Меласата е отпадъчен продукт при получаването на кристалната захар. Тя се ползва за храна на животни и за варене на спирт. Купувайки си меласа за подсладител, вземате по-нискокачествен продукт на по-висока цена. Бялата захар е истинската захар. Кафявата захар е по-некачествен продукт от бялата захар, а някъде е просто смес от меласа с бяла захар. Правете разлика между модерно и полезно.

- По-добре ли е вместо захар да ядем само плодове?

- Когато бялата захар влезе в устата, тя се разгражда от слюнката на глюкоза и фруктоза. Фруктозата директно става на мазнини. Плодовете съдържат предимно фруктоза, глюкозата е в минимално количество. Това не значи да не ядете плодове – те съдържат витамини. Но ги яжте умерено и по-добре цели заради т. нар. фибри. Не се наливайте със сокове.

- По-полезна ли е хималайската сол за здравето?

- Според източника на добиване има два вида сол - морска и каменна. Независимо дали е от морето или вкаменена, в солта има натриев хлорид, минерали, органична материя (протеини). Когато се пречисти, остава чист натриев хлорид. Хималайската сол в пречистен вид си е най-обикновен натриев хлорид, когато съдържа примеси на желязо е леко розова. Мнозина ползват калиева сол, но с нея трябва да се внимава. Знайте, че когато се потите, губите натрий, а не калий. Калий се губи при приемане на някои лекарства и при патологични състояния. При здрави хора калият лесно се наваксва с храната. Прекомерното количество на калий води до нарушения в сърдечния ритъм, който може да е фатален.

- По-здравословен ли е типовият хляб?

- Основният хляб е пшеничен – белият се прави от зърното, а при черния (типовият) се мели с обвивката на зърното. В него има запрашеност и други примеси. От пълнозърнестия ще получите повече фибри, но тях може да набавите и от други храни – от плодове и зеленчуци например, и не нужно да се тъпчете с хляб заради фибрите.

- Трябва ли и възрастните да пият по 2 литра вода на ден?

- Пийте, когато сте жадни. Многото вода без нужда товари сърдечната система и нарушава водно-солевия баланс. Не може да се каже: пийте по 2 литра на ден. Истината е, че зад тази препоръка няма научни доказателства. Възрастните имат нужда от по-малко вода и по-често са с хипертония и различни степени на сърдечна недостатъчност, така че няма нужда да се обременяват излишно с вода. Ако за кратко време приемете много вода, може да се стигне до водна интоксикация (отравяне), която води до главоболие, объркване, повишаване на кръвното, повръщане.

- Твърда (минерална) или мека (изворна) вода?

- Новите проучвания показват, че при здрави хора няма значение каква вода пиете. За водно-солевия баланс значение има количеството, а не качеството. Не обезводнявайте организма, но не прекалявайте – съобразете се с индивидуалните особености: ако имате бъбречно-каменна болест например, ограничавайте твърдите води. През лятото, когато се потите много и компенсирате с пиене на вода, добавяйте сол във водата.
В България да си купуваш вода е престъпление – водата в София например е изворна, с гранично pH към алкално, с ниско съдържание на соли, което я прави подходяща за всекидневна употреба и полезна за клетъчния обмен в организма. В чешмяната се слага хлор за унищожаване на организмите и в това няма нищо лошо. Хлорът пречиства питейната вода, за да елиминира причиняващите болести микроорганизми. Докато стигне до чашата, хлорът е изветрял. Белите мехурчета в чашата са въздух от налягането на тръбите.

- В очакване на зимата как може да подсилим организма си?

- Имунитет не се подсилва, това може да влоши автоимунно заболяване. Имунитетът се изработва от ваксините и това го правят общопрактикуващите лекари. „Подсилват се“ индивидуалните нужди – ако имате проблем с остеопорозата или с дефицит на витамини, замислете се първо за хранителен режим, който да ви ги набави. Ако човек е здрав, няма нужда да подсилва нищо, ако организмът работи добре, защо ще „човъркате“. Принципът не е подсилване, а профилактика.
В крайна сметка дали живеем по-здравословно или не, продължителността на живота се увеличава – в Европа тя е 75 години. Удължава се заради подобряване на общия стандарт на живота. От значение е не само храненето, но и здравната грижа и профилактиката.

- Защо възрастните считат, че затлъстяването не е болест, а признак на благополучие?

- Навремето хората са умирали от инфекциозни болести, като особено демонстративна е била туберкулозата. Когато започне да се излекува, човек си връща килограмите. Оттам идва „оправил се“. Но доколко оправянето е свързано с напълняване, ще цитирам колега, който казва: „Да сте виждали дебел дълголетник!?“ Затлъстяването е по-скоро немарливост, отколкото благополучие.