Закалявайте се с вода

Последна промяна на 14 ноември 2017 в 23:52 631 0

У нас понякога съществува неоправдан страх от студената вода, а е доказано, че всекидневното къпане в планински реки и езера е една от предпоставките за дълголетие. Къпането със студена вода закалява и предпазва от заболявания.

Започнете със студените обливания.
Общото обливане на тялото не само закалява, но има и ободряващо-тинизиращ ефект. Изливайте бавно, на струя, вода с температура 30 градуса. Процедурата спомага за понижаване на кръвното налягане и подобрява работата на сърцето.
Душ с постепенно намаляване на температурата на водата също действа закалително – температурата се снижава от 24 до 18 градуса. Процедурата трае от 3 до 5 минути. Започва се с обливане на краката, раменете и ръцете; последни се обливат гърбът и гърдите, но след известни тренировки.

Натоварването със студ укрепва и развива надбъбречните жлези и увеличава защитната им функция при различни заболявания, особено при простудно-възпалителните.

В големите горещини през лятото се препоръчва да потапяте по няколко пъти дневно за по няколко минути ръцете си в студена вода. Така организмът понася по-лесно високите температури.

Къпането в морска вода, която не надвишава 17 градуса, е един от най-приятните начини за укрепване на здравето. Подобрява се и еластичността на кожата, гъвкавостта на мускулите, намаляват тлъстините.

Полезен за кожата и косата е и пролетният дъжд, който действа върху нас така освежително, както и върху растенията.