Защо все повече хора изкрейзват

4 април – Ден на българския психолог

Последна промяна на 03 април 2020 в 12:12 361 0

От детството чуваме, че само физическата болка е причина да спрем, да помислим и да се консултираме с лекар. Приписваме тревожността си на безумния ритъм на живота в града, липсата на сън - на грешния режим, и умората - на възрастта.

Междувременно лекарите алармират: това са и прояви на психични разстройства или заболявания, които влияят негативно върху работата на мозъка, а след това бавно убиват тялото ни в буквален смисъл.
Днес вътрешният свят на човека вече не е толкова загадъчен и неразбираем. Хората не полудяват по-често отпреди - просто по-често говорят за това как се чувстват и какво ги притеснява.

Сбогуваме се с митовете
От 80-те години на ХХ в. броят на хората с аутизъм се увеличава. Това някои свързват с ваксинацията. Истината е, че подходите към диагностицирането на болестта са се променили и дефиницията на болестта се е разширила. Това вече е разстройство на аутистичния спектър (ASD), което съчетава детството и атипичния аутизъм, синдрома на Аспергер и синдрома на Рет. ASD може да бъде диагностициран в човек, който просто изглежда срамежлив, но това не му пречи да се чувства доста комфортно в съвременното общество.

Нови заболявания през ХХІ век
Има редица заболявания, които лекарите диагностицират сравнително наскоро и преди това са били приписвани на емоционалното им състояние. Използването на магнитен резонанс (ЯМР) през 70-те години доказа, че депресията наистина е заболяване, при което предаването на сигнали между невроните е нарушено и цялото тяло работи по различен начин.

Освен това индивидуалните емоции като проявата на гняв днес се считат за не по-малко опасни от депресията или пристрастяването и също изискват лечение, ако човек не е в състояние да се контролира в такъв момент.
34% от хората с психични разстройства нямат очевидни симптоми : повечето приписват всичко на умора, възраст, лошо настроение или стрес. Болните дори не знаят, че имат нужда от помощ.

Има разстройства, които са реакция на събитията от ХХІ век - например киберхондрия (търсене на диагноза и лечение в интернет). Лош навик е фабингът - когато човек непрекъснато се занимава с телефона си, дори и в компанията на други хора. Според учените 46,3% от семейните постоянно се сблъскват с фабинг от страна партньора си, за 22,6% той е причината за конфликти, а повече от 33% заявяват, че това ги депресира.

През ХХІ век специалистите записват повече фобии, които не са независими заболявания, но може да са първите им симптоми. Сред тях пеладофобията (страх от плешивост), калигинефобията (страх от красивите жени). Има фобии, които се появяват поради научния и технологичния прогрес - страх от радиация, от телефонно обаждане или във връзка с роботиката .

Фобиите постепенно предизвикват панически атаки и водят до психични разстройства . Следователно не бива да се надявате, че с течение на времето страхът ще напусне някъде, ако не работите с него. Много от нас са отгледани по такъв начин, че трябва сами да се борим със страховете си. А понякога дори лекарствата са безсилни: ако се страхувате да летите в самолет, успокоителните няма да помогнат, а само притъпят реакцията.

Безсънието
се счита за опасност за здравето, което изисква лечение. Липсата на сън заплашва човек със сериозно увреждане на редица клетки, поради което паметта страда, имунната система се влошава, метаболизмът е нарушен и рискът от миокарден инфаркт и инсулт се увеличава. Днес именно безсънието се нарича основният спусък, който отключва болестта на Алцхаймер .

Без игри на двора децата се развиват по-зле. Това ги прави резервирани, неспособни да проявяват съпричастност и прекалено жестоки, егоистични. Игрите с връстници имат положителен ефект върху формирането на личността на детето, защото, общувайки помежду си, децата се научават да работят с емоции, да изпитват загуби, да намерят общ език с хора с различни темпераменти.
Промените причиняват психологическа травма , а не просто нараняват.

Бракът вече не е икономическа сделка
До вчера моногамията е един партньор за цял живот, а днес е такава в момента. Избираме човек, убеждавайки го, че го обичаме единствено заради неговата оригиналност. И след известно време се оказва, че всъщност не е толкова оригинален. Поради това предателството от партньор се възприема по-трудно, сякаш е предателство и измама, продължила от самото начало на връзката. Самочувствието на човек пада, става му все по-трудно да се довери на хората, започва депресия, криза или дори деградация на личността. Сърцето му не е просто разбито, но и животът му е разбит.

На мястото на проблема с глада идва затлъстяването
В света има повече хора, които страдат от преяждане, отколкото гладуващи. Наличието на евтина нискокачествена храна, наред с популяризирането на бързата храна, доведе до развитието на хранителни разстройства. Някои хора страдат от анорексия и булимия, гледайки фигурите на модните модели, други отказват да лекуват затлъстяването, въпреки че наднорменото тегло в повечето случаи е опасно за здравето. Повечето се крият зад тезата „да се обичаме каквито сме“, но това на първо място това означава да се грижим за собственото си тяло и да се стремим към здравословен външен вид.

Шумът от града скъсява живота ни. Всяка година градът звучи по-силно: нивото на шума в него е много по-високо от това, което се счита за безопасно за нашето здраве. Това може да раздразни и задейства производството на кортизол, хормон на стреса, да намали производителността ни с 60% и да създаде вибрации, които влияят негативно върху работата на органите на тялото. Буквално бавно губим ума си, ако постоянно живеем в градска среда.

Как да се справим

• Вслушвайте се в себе си, а не в думите на другите.
Ако се почувствате неспокойни, не можете да спите без хапчета дълго време и изглежда, че нямате сили за нищо, консултирайте се с психолог. В повечето случаи проблемът може да бъде решен, така че ефектът да бъде забележим още след първите сесии. По-трудно е да се лекуват тези, които не се смятат за болни.

• Правете само това, което харесвате.
Това е един от принципите, върху които днес се изграждат повечето правила, помагащи да се отървете от ниското самочувствие и невротичното състояние.

• Спазвайте удобно ежедневие.
Тялото работи най-добре, ако голяма част от съня е от 22 до 3 часа. Основната част от умствената работа се препоръчва да се изпълнява през първата половина на деня, а физическото натоварване - втората половина. Така разтоварвате и тялото, и мозъка.

• Обградете се с радост и комфорт.
Често излизайте на чист въздух, в парк или гора. Избягвайте неприятните хора, дори роднини, прекарвайте повече време с тези, които ви доставят приятни емоции. Не забравяйте за спорта.