Затлъстяването е болест, която може да се лекува


Болест : затлъстяване

Последна промяна на 15 юли 2019 в 16:23 443 0

УМБАЛ „Александровска“ е първата болница у нас, която получи статут на акредитиран център за лечение на затлъстяването. Кандидатурата е одобрена от европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO). Тук ще бъде първият в България функционален експертен център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и обгрижването на пациенти с наднормено тегло и затлъстяване.
Лечението на затлъстяването е комплексно и дългосрочно, и няма универсален подход, валиден за всички. В тази връзка, през 2016 г. в УМБАЛ „Александровска” бе сформиран екип от експерти (ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург), който създаде протоколи за поведение и лечение при пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия. Това включва промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и като крайна мярка - бариатрична хирургия. За период от две години в програмата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение. Направени са 50 операции – „безкръвно” (лапароскопски), с 0% смъртност, 51 кг. средна загуба на тегло до първата година след интервенцията и ремисия на придружаващите заболявания като захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея. Пациентите се проследяват и обгрижват компетентно, имат осигурен достъп до екипа през цялото време на лечението, преди и след интервенцията, и са със значително подобрено здраве, самочувствие и качество на живот.

Бариатричната хирургия - нов живот за хората със свръх тегло
Сред участниците в експертната среща бяха доц. дм Костадин Ангелов - изп. директор на УМБАЛ „Александровска“, Д-р Константин Гроздев, дм - главен асистент в Клиниката по хирургия, доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска – диетолог в УМБАЛ „Александровска“, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и др.

Световната здравна организация (СЗО) определя затлъстяването като един от най-значимите проблеми на световното здравеопазване.
Затлъстяването може да се определи като хронично заболяване, което е свързано с развитието на над 195 усложнения:
Захарен диабет тип 2, хипертония, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на коремните органи, сърдечно-съдов инцидент, синдром на сънна апнея, увреждане на ставите, безплодие, рак, по-висока обща смъртност. Сериозни личностни проблеми са социалното отчуждение и емоционална тегоба, честите депресии.

Лечението на затлъстяването е комплексно и дългосрочно.
Няма универсален подход, валиден за всички. Включва съчетание от промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и бариатрична хирургия.

България е на челните места по затлъстяване на децата
По данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) между 30-70% от населението над 18-годишна възраст в държавите от Европейския съюз страдат от наднормено тегло, а между 10-30% са със затлъстяване. Приблизително 1,5 милиона българи са със затлъстяване, като страната ни е на едно от водещите места по честота на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС. Това съобщи диетологът доц. Теодора Дърленска по време на експертна среща, посветена на бариатричната хирургия като алтернативно решение за хората със свръх тегло, която УМБАЛ „Александровска“ организира в партньорство със Сдружение "Моят нов живот".

Средно по 50 кг са смъкнали пациентите в  „Александровска”
Като университетска болница, „Александровска” разполага с богат ресурс от специалисти в различни области на медицината и апаратура. Така през 2016 г. бе сформиран екип от експерти (ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург), който се ангажира изцяло с прегледи, лечение и проследяване на пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия. За период от две години в мултидисциплинарната програма на болницата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение. Направени са 40 операции – „безкръвно” (лапароскопски), с 0% смъртност, 51 кг средна загуба на тегло до първата година след интервенцията и ремисия на придружаващите заболявания като захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея. Пациентите са със значително подобрено здраве, самочувствие и качество на живот.

От години УМБАЛ „Александровска” работи в сътрудничество с Европейското училище по лапароскопска хирургия и Клиниката за лечение на затлъстяването към болница Saint-Pierre, Брюксел, Белгия, както и с Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO). Въз основа на постигнатите резултати за двугодишния период от време на изпитване на програмата, ръководството на болницата предприе процедура УМБАЛ „Александровска“ да бъде призната от EASO за Референтен център за лечение на затлъстяването. В България все още няма създаден такава структура, която да се ангажира цялостно и дългосрочно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване и чийто екип да избира оптималния терапевтичен подход за всеки индивидуален случай. Друг факт е, че извършването на медицинска дейност, свързана с бариатричната хирургия, няма определен стандарт в нашата страна и бариатричните операции не се поемат от НЗОК.
Новоучредената пациентска организация „Моят нов живот“ на оперираните с бариатрична хирургия в България пое мисията да издейства финансиране на хирургичното лечение на затлъстяването, борейки се за пълноценен и качествен живот на хората със свръх тегло. В тази връзка е входирано официално писмо до МЗ с мотивите, че бариатричната хирургия е успешна алтернатива за хората с болестно затлъстяване и въвеждането на клинична пътека за оперативното му лечение би спестило разходи на НЗОК, НОИ и НАП за лечение на съпътстващите заболявания, за болнични, за група инвалидност, за отсъствие от работа и за намалена работоспособност.

Индекс на телесната маса
ИТМ=Телесно тегло (кг)=кг/м2
(Ръст в м)2

ИТМ≤ 18 кг/м2 – ниско тегло
ИТМ 18-25 кг/м2 – идеално тегло
ИТМ 25-30 кг/м2 – наднормено тегло
ИТМ 30-35 кг/м2 – умерено затлъстяване
Бариатричната хирургия се прилага само в следващите случаи:
ИТМ 35-40 кг/м2 – тежко затлъстяване
ИТМ ≥40 кг/м2 – болестно затлъстяване
ИТМ≥50 кг/м2 – свръх затлъстяване

Видове операции
Хирургични интервенции се прилагат при хора с тежко, болестно и свръх затлъстяване, с индекс над телесна маса над 35 (според таблицата се получава като ръста си в метри умножим на квадрат, т.е. на същото число и след това килограмите си разделим на получения резултат). При хора с толкова напреднало затлъстяване е доказано, че те трудно биха се справили по друг начин. Операциите биват различни:

Sleeve гастроектомия
Намалява се размерът на стомаха.

Стомашен байпас
И като при предишната операция се намалява размерът на стомаха, но тази е обратима, т.е. може да се върне първоначалното положение. Пътят на храната не минава през цялата дължина на стомаха, част от него се заобикаля и така не се усвояват всички хранителни вещества от поетата храна.
При тази операция се променя секрецията на хормони и ензими от тънките черва, което променя метаболизма на организма в цяло.

Стомашен пръстен
Дълги години това е била най-популярната операция, но тя не влияе върху метаболизма. Свързана е и с усложнения. Специалистите вече не слагат такива пръстени и не препоръчват тази операция. При лекарите в Александровска болница вече идват пациенти с усложнения в следствие на поставен такъв пръстен.

Интрагастричен балон
Намалява обема на храната, която приемаме и предизвиква чувство на ситост. При този метод могат да се смъкнат от 5 до 10 кг. Прилага се при хора с висока степен на затлъстяване като подготовка за операция.

Лапароскопските операции се правят с 1 см разрез. При тях няма риск от инфекции. Човек се възстановява по-бързо. Още в деня на операцията става, пие, яде. До три дни си е у дома. За успешна се смята тази операция, при която пациентът губи около 50 процента от теглото си през първата година след операцията. В Александровска болница се гордеят, че всички операции, които са извършили, са успешни. Средната възраст на опериралите се е 42 г., а свалените килограми – средно 51 кг на година. От 13 пациенти, страдащи от захарен диабет на инсулин, 10 са почувствали чувствително подобрение. Пациентите с хипертония също са получили трайно сваляне на кръвното.