Зависимият нос

Защо обикновените капки за нос след многократно ползване водят до привикване? Как да се справим с този проблем?

Последна промяна на 04 май 2020 в 14:03 1768 0

Как възниква зависимост от съдосвиващите капки?

При продължително или прекалено често ползване на капки страдат съдовете. Когато капките им действат, съдовете се свиват и човекът диша спокойно. Но щом капките престанат да „действат”, съдовете се разширяват доста съществено, дори повече, отколкото при здравите хора. Появява се оток, носът се запушва. И на човек му се налага отново да капе капки, за да държи съдовете си постоянно стегнати, свити. Едновременно с това дозата на капките все повече се увеличава, а прилагането им все повече зачестява. Този феномен обикновено е описан в листовките на препаратите. Той се нарича „таксифилаксия”, което, преведено от латински, означава „бързо привикване” Зависимостта се появява поради това, че лекарството се намесва в нормлните процеси на регулирането на съдовия тонус.

Означава ли това, че е по-добре въобще да избягваме употребата на съдосвиващи капки, за да не развием зависимост?
В първите дни на хремата дишането трябва да се възстанови с помощта на капки и спрейове. Ако това не се направи, сериозно нараства рискът от такова усложнение на хремата, каквото е синузитът. Възпалението може да се разпространи и върху ушите, особено при децата.

Ако точно спазвате инструкциите за употреба, не превишавате дозите и препоръчаната честота на приложение, привикване не се случва. Като при това е желателно да се ползват спрейове, а не капки.Спрейовете позволяват да се постигне необходимия ефект, като се прилагат по-малки дози от лекарството. Капките е лесно да се предозират, което повишава вероятността от привикване.
Имайте предвид, че дори кратко действащите препарати не бива да се ползват по-често от четири пъти дневно, макар потребността от тяхното ползване понякога да се появява на всеки 2-3 часа. Продължителността на употреба на капките и спрейовете не бива да е повече от 7-10 дни.Оптималните срокове за лечение са 3-5 дни.

Друг вариант за намаляване на ефекта на привикване е ползването на съдосвиващи капки за деца. Често те помагат не по-зле от препаратите за възрастни, като при това неприятните усещания и страничните ефекти са много по-малко. Ако стандартната детска доза не облекчава дишането ви, можете да я увеличите два пъти, но не повече.

А как да постъпим, ако препоръчаните 5-7 дни с капане на капки са минали, а носът така си и остава запушен?
В този случай трябва така или иначе да се откажете от капките и да потърсите специалист. При неусложнена хрема след 3-5-ия ден потребността от капки значително намалява или изобщо изчезва. Ако обаче носът продължава да бъде запушен, това може да подсказва или усложнения, или начало на привикване. Освен това трябва да помните, че съдосвиващите капки не са безобидни. Те притежават много странични ефекти, сред които: усещане за парене и боцкане, изсушаване на лигавицата на носа, сърцебиене, нарушения на сърдечния ритъм, повишаване на артериалното налягане, главоболие.

Какво трябва да се предприеме, ако зависимост от съдосвиващите капки все пак се е развила?
Трябва да водите борба с нея. И колкото по-отрано, толкова по-добре. Първо, трябва да потърсите специалист по уши, нос, гърло. Той трябва да прецени кой метод е най-подходящ за вас. Понякога промените в носната кухина са толкова сериозни, че се налага дори хирургична намеса – например поправяне на изкривената носова преграда. В останалите случаи се прилага тактиката на постепенно отвикване. Не се препоръчва да изхвърлите капките изведнъж, рязко, и да измъчвате носа си и самите себе си. Безсънните нощи със запушен нос не са най-добрият избор. Трябва постепенно да намалите честотата на капане на капките. Както и тяхната концентрация. Това може да се постигне по два начина: или като ползвате детски дози, или като разреждате капките с преварена вода в съотношение 1:1 или 1:2. При това е важно да поддържате дишането си нормално с други средства. Като правило лекарите препоръчват на хората, зависими от съдосвиващите капки, известно време да ползват хормонални спрейове за нос. Те помагат по-лесно да се преживее периода на намаляване на лекарствените дози, тъй като притежават способността да намаляват отока. Ползват се и препарати с морска вода, които помагат да се възстанови нормалното състояние на лигавиците на носа.

Времето, необходимо за отвикване, зависи от „стажа” на зависимостта от капките и от други фактори. Като правило, то е от 1-2 седмици до 2-3 месеца. През този период в никой случай няма да ви е леко. Но свободното дишане и липсата на лекарствена зависимост си струват усилията.

Виж още за: