Живот със сърдечна недостатъчност


Болест : сърдечна недостатъчност

Последна промяна на 01 август 2021 в 19:47 108 0

д-р Соня Белева и Веселин

Веселин от Видин: Не можех да кача и десет стъпала, а вече сменям гуми на камиона

„От един път всичко стана. Вечер като легна, тежко дишам. Нямам въздух, като съм в леглото и след 10 мин. ставам и сядам на фотьойла. Седнал спа. Отварям уста – като риба на сухо“, разказва Веселин Велков. Той е пенсионер, но доскоро карал ТИР.
Първите симптоми на сърдечната недостатъчност усетил в камиона - нощем дишал тежко и не можел да заспи. Но не им обърнал особено внимание. През февруари 2018 тръгнал на път, но стигнал само до изхода на Видин. С температура, задух и кашлица бил приет в болница с грип, преминал в бронхопневмония. Уж се е излекувал, но задухът продължил. Не можел да качи и десет стъпала, не можел да стигне до апартамента си, без да почине няколко пъти. Пулмологът правилно преценил, че кашлицата и задухът не са от белия дроб, а от сърцето. И го насочил към кардиолог.

„За първи път прегледах Веселин преди около 3 години. Тогава дойде с оплаквания от много лесна умора, задъхване при много малки усилия, той не можеше да направи няколко крачки. Особено суха нощна кашлица и задух през нощта, която го принуждаваше да седи в леглото. Веднага по тези оплаквания аз се ориентирах, че става въпрос за сърдечна недостатъчност и го приех в отделението по Кардиология за диагностично уточняване и лечение“, споделя д-р Соня Белева, специалист-кардиолог във Видинската болница.

Веселин имал високо кръвно, но признава, че не пиел хапчета. Имал и диабет, който също не лекувал. Пушенето, стресовата професия, придружаващите заболявания – това са причините да развие сърдечна недостатъчност. Веднъж диагностицирана, няма път назад. Болестта е хронична и за да оцелееш, трябва да приемаш медикаменти и да промениш начина си на живот.
Веселин бил толкова зле, че лекарите го посъветвали да се запише за трансплантация и да чака ново сърце. Но д-р Белева решила да пробва ново лекарство, което към този момент вече се поемало от Здравната каса.
„Нашата задача беше Веселин да се чувства добре, да има качествен живот и да живее дълго. Той беше много уплашен, като му казахме, че е за трансплантация. Той е първият ми пациент на тази терапия. Благодарение на нея и на това, че Веселин промени начина си на живот, спря да пуши, започна да контролира кръвното и диабета, можем да кажем спокойно, че има здраво сърце", споделя д-р Белева

Днес Веселин отново може да работи. Отново е тръгнал на път и дори сменя сам гумите на камиона. „Сега съм добре, вървя си и нямам никакъв проблем, всичко качвам без да спирам. След болницата се прибрах не село, имам дръвчета, лозе, грижата за тях също ми помогна много“, разказва Веселин.

Ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. „Всичко каквото казвах на Веселин, той го изпълняваше, редовно се явяваше на контролни прегледи, и заедно постигнахме много добри резултати“ – доволна е д-р Белева. А Веселин е категоричен в мнението си за своята лекарка: „Тя ми помогна много, пожелавам й да е жива и здрава. Благодарен съм й много, защото тя ме спаси“.

Доц. Катерина Витлиянова, началник Клиника по кардиология във Втора МБАЛ – София

Често срещани рискови фактори за сърдечна недостатъчност са диабет, затлъстяване, тютюнопушене и високо кръвно налягане. Въпреки напредъка в медицината през последните 20 години, сърдечната недостатъчност все още има неблагоприятна прогноза, сравнима с прогнозата на най-разпространените онкологични заболявания и оказва дълготрайно неблагоприятно въздействие върху здравето и качеството на живот на пациентите и техните близки. В световен мащаб между 17 и 45% от пациентите, приети в болница със сърдечна недостатъчност, умират в рамките на 1 година, а повечето умират в рамките на 5 години от поставянето на диагнозата. Затова моят съвет към хората, които попадат в рисковата група – над 65 г., е да контролират своите сърдечносъдови заболявания. Ехокардиографията – ултразвуково изследване на сърцето, е изследването, което показва наличието на сърдечна недостатъчност и степента й. Добре е да се прави на хората в рисковата група поне веднъж годишно.