Зимният сезон изисква витамини

Последна промяна на 28 януари 2018 в 23:56 665 0

С откриването на морските пътища към Индия и Америка заболяванията от недостиг на витамини и най-вече от скорбут станали бич за екипажите на корабите за далечно плаване. От скорбут загинали повече моряци, отколкото от всички морски сражения взети заедно. По същото време в азиатските страни се разпространило едно опасно заболяване, което получило наименованието бери-бери. Едва през 1911 г. ученият Казимир Функ отделил от оризовите люспи безцветно кристално вещество, което, добавено даже и в нищожни количества към храната на болни от бери-бери гълъби, довеждало до излекуването им. При химическия анализ на това вещество Функ открил наличието на азот и принадлежността му към групата на амините. Той нарекъл вълшебната субстанции „витамин“, което в превод означава „жизнен амин“. Впоследствие Функ нарекъл „витамини“ всички вещества с подобни свойства.
В по-късни времена създаването на химически чисти витамини позволило на науката да пристъпи към изясняване на тяхната роля в обмяната на веществата в организма. При това тази роля се оказала изключително важна за живота – витамините се оказали катализатори (регулатори на химическите реакции) на жизнените процеси. Специфичната за всеки витамин структура или влиза в състав на ферментите, или се явява необходима съставка за протичането на една или друга ензимна реакция. При техния недостиг или липса в организма се нарушава дейността на ферментните системи, а следователно и обмяната на веществата. Понастоящем са познати повече от 100 фермента, в чийто състав влизат витамини.
При съвременния начин на хранене не би трябвало да се среща състояние на витаминен недоимък в резултат на хранителен недостиг. Независимо от това съществуват многобройни причини, които могат да доведат до намаляване на оптималното количество витамини в организма. Кои са те?
На първо място ще посочим настъпилото поради престъпното управление на държавата тотално обедняване на населението, а оттук и нерационално хранене.
Хроничната употреба на алкохол, както и недохранването при неразумни диети за отслабване също са причина за възникването на авитаминози.
Нуждите от витамини се повишават при физически натоварвания, повишена телесна температура, бременност и кърмене. Засилено излъчване на витамини може да се получи и при обилни изпотявания и приемане на противозачатъчни средства.
Кои витамини са обект на тези промени в количествено отношение? Повишените температурни състояния, хронично протичащи инфекции, както и пушенето увеличават нуждите на организма по отношение на витамините С, РР и групата В. Безвкусният диабет, хроничният нефрит, захарният диабет и обилното изпотяване също водят до повишено излъчване на тези витамини.
Фактор за възникване на хиповитаминозни състояния могат да станат редица лекарствени средства и биологично активни вещества. Подобни съединения са известни като антивитамини. Такова действие е доказано за суровия яйчен белтък, някои риби, солта. Те съдържат ензими, които разграждат витамин В1, каротина и други. Хиповитаминозите състояния нямат характерна болестна картина и се проявяват като общи оплаквания: бърза уморяемост, понижена работоспособност, намалена устойчивост при инфекции.
Най-богати на витамин С са шипките, касисът, къпините, лимоните, гроздето и др. Принадлежащите към групата В се откриват най-много в орехите, бадемите, кестените, крушите, лешниците, а провитамин А в обагрените плодове – кайсии, шипки и други.
Ако по една или друга причина нямате възможност да поемете всички необходими ви витамини, то в никакъв случаи не пропускайте витамин С. Поради няколко много важни причини, които засягат преди всичко възрастните хора. Преди всичко витамин С оглавява списъка на средствата за укрепване на имунната система. Витамин С помага да се справим със стреса и преумората. Така намалява рискът от сърдечносъдови заболявания, като се увеличават нивата на т. нар. „добър холестерол“ (НДL) и се контролира процесът, при който мазнините се преобразуват и се отлагат по стените на артериите.
Известно е, също така, че у възрастните настъпват неприятни „старчески“ изменения на кожата. Витамин С гарантира здрава кожа, като увеличава до 8 пъти производството на колаген и подобрява състоянието на хрущялите, костите, венците и съдовите тъкани.