Българско дете ще бъде лекувано по революционен метод в Словения

Последна промяна на 20 February 2023 в 20:38 156 0

Проф. Добрин Константинов даде кратък брифинг за журналистите

След успешна координация между няколко държавни институции и столични болници то беше успешно транспортирано в словенската столица
Методът, с който ще бъде лекувано 11-годищното момче, се базира на откритие, заради което авторите преди няколко години получиха Нобелова награда
След отлична координация между Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната, НЗОК, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ и ВМА, 11-годишно дете с остра лимфобластна левкемия беше трансплантирано успешно с военен самолет „Спартан“ за лечение в клиника в Словения. Цялата подготовка беше извършена за по-малко от 24 часа.

Момчето вече е настанено в специализирана клиника в Любляна. С него, освен майката, остава онкохематолог от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, който ще съдейства на словенските си колеги.
Момченцето, което е пациент на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, е с активно заболяване и показатели, които са ниски, което прави риска при транспортирането му много голям. Затова от столичната болница са се обърнали за съдействие към Министерство на здравеопазването за транспортиране по въздух. „Министър Меджидиев веднага откликна и лично се ангажира със случая, за което много му благодаря“, обясни началникът на Клиниката по детска клинична хематология и онкология проф. д-р Добрин Константинов. Той разказа, че детето се лекува в столичната болница от 2 години. „Заболяването се развиваше доста неблагоприятно. В хода на лечението се получи т.нар. много ранен рецидив, което е основание за преосмисляне на цялостната ни стратегия. Това са случаите с най-висок риск да се възстанови заболяването. Ние подходихме с всичко, което позволяват възможностите ни, вкл. най-модерната имунотерапия, с която постигнахме частичен контрол над болестта. Успоредно с това започнахме подготовка за костно-мозъчна трансплантация с донор от международен регистър.

Самото естество на заболяването не позволи този контрол, който бяхме постигнали, да се задържи достатъчно дълго, за да продължим на следващ етап“, разказа проф. д-р Константинов. Веднага българските лекари потърсили съдействие в мрежата от специализирани центрове в региона, на която е член и Клиниката по детска клинична хематология и онкология на ИСУЛ. „Благодарение на добрите ни контакти и отличната репутация получихме предложение от център в Словения, който развива една от най-напредничавите терапии при подобни, много усложнени и рискови случаи. Оказа се, че това е и най-близката до България клиника, в която се извършва това сложно лечение“, добави проф. д-р Константинов.
Какво представлява лечението, което ще бъде приложено в Словения?

Става въпрос за една от най-модерните терапии въобще в онкологията. Методът се базира на откритие, за което авторите преди няколко години получиха Нобелова награда. При манипулацията, която е един вид трансплантация, собствени Т-лимфоцити на пациента, които имат защитна функция в организма, се изваждат и обработват по специфичен начин. Целта е да бъде променен генетичният код на лимфоцитите и те насочено да разпознават и атакуват левкемичните клетки. Един вид собствените за организма клетки се обучават да унищожават клетките на рака. „Методът дори в теоретичен план, е изключително впечатляващ и сложен. Затова само няколко центъра в Европа са в състояние да го прилагат. Нашият пациент е първият в България, при когото ще бъде използван“, развълнуван е известният детски онкохематолог.

При връщането на военния „Спартан“ в авиобаза „Враждебна“ следобед той отиде лично да се информира от колегите си от СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ и ВМА как е преминало транспортирането на детето.
Според него, този случай показва много добра координация между всички звена, които са имали отношение. „Много бързо откликна НЗОК и Комисията за лечение на деца в чужбина. Когато се стигна до осигуряването на транспорт също много бързо получихме съдействие от страна на Министерството на здравеопазването и лично от министъра, после се включиха колегите от Министерство на отбраната, които също реагираха мълниеносно. Много съм щастлив, че при необходимост, и то обективна медицинска необходимост, в България съществува механизъм, който толкова добре действа и се надявам, че всичко, което сме направили, ще се увенчае с успех“, обнадежден е той.