Депресията отслабва имунната система

Последна промяна на 05 December 2022 в 11:16 143 0

Хората, които са в състояние да поддържат силни емоционални връзки с околните, са по-устойчиви на вирусите, предизвикващи простудните заболявания. Психическата депресия може да отслаби имунната система в борбата със злокачествените образувания, сочат резултатите от публикациите на Института за изследване на рака в Париж.
Стресът забавя заздравяването на раните, твърди психологът Кецолт-Глейсър от Държавния университет в Охайо.

Един малък пример за благотворното влияние на позитивните емоции е експериментът, направен със симулиране на операция на коляното, проведен от лекари в Тексас – ефектът бил като след действителна интервенция. Коленете на болен, който бил убеден, че му е направена операция, престанали да подпухват, болката изчезнала.

Новите открития, отнасящи се до връзката между мисловните процеси и активността на имунната система, водят до извода, че емоциите и очакванията на човека имат безспорно влияние върху неговото здраве. Мнозина специалисти са интуитивно убедени, че усещането за щастие влияе добре на здравето на хората, че болестите атакуват по-често отчаяните и живеещите в постоянен стрес.