Домашните любимци ни правят по- здрави и щастливи

Последна промяна на 26 август 2021 в 09:32 256 0

26 август - Световен ден на кучето

Домашните любимци споделят живота на повечето от нас. Съвместното съществуване, изпълнено с приятни мигове, има огромна полза за здравето ни. Държим толкова много на тях по безброй причини. Така например кучетата са с нас от дванайсет хиляди години насам, а котките – от шест хиляди. Единственото, което те не могат, е да говорят, но въпреки това ни показват много неща. Живеем по-дълго и по-щастливо, ако си осиновим домашен любимец. Тяхната компания помага при много болести.

Укрепват сърцето
Отговорността, която сме поели към животното, ни задължава да го разхождаме, т.е. да се движим повече, с което предотвратяваме развитието на диабета и сърдечносъдовите болести, намаляваме нивото на лошия холестерол в кръвта ни. Освен очевидната полза за здравето, контактът с четириногото има и други, непознати страни. Само няколко минути, прекарани в милване на кучето или котката, нормализират кръвното налягане. А в драматични моменти, например след масиран инсулт, стопаните на домашни любимци имат много по-голям шанс за оцеляване и възстановяване.

Засилва се имунната защита
Въпреки че навън е студено или вали, двукратното излизане от къщи в компанията на палаво куче и поне половинчасовата разходка на чист въздух с него ни помага да запазим гъвкавостта на ставите си, да не напълняваме, да бъдем почти винаги в добро настроение – мозъкът ни произвежда повече ендорфини. Все предпоставки за по-силен имунитет, който няма да позволи на сезонните болести да ни повалят на легло.

Премахват се мрачните мисли и депресията
Милваме любимата котка, чуваме я как мърка в захлас и постепенно се освобождаваме от всичко, което ни измъчва. Изящен и ненатрапчив партньор, тя внася красотата в живота ни и ни кара да се усмихваме по-често. Британски учени доказват, че мъркането на котките е своеобразна терапия, премахваща притесненията, снемаща болките и дори ускоряваща заздравяването на счупени кости.
Общуването с миловидното зайче, стига да го отглеждаме повече от година, запазва в прекрасно състояние психиката и физиката ни. Учени от Кеймбридж доказват, че любителите на зайци посещават лекарските кабинети два пъти по-рядко от останалите и почти не се оплакват от здравето си.

Имат успокояващо действие и намаляват усещането за болка
Червените рибки ни успокояват. Френски стоматолози прибягват до красивото и безобидно средство за снемане на напрежението в пациентите. Почти хипнотизиращите разходки под водата на червените рибки правят чудеса, намалявайки стреса, свързан с всички медицински манипулации и с шума на зъболекарската бормашина в частност. В тяхно присъствие дори болката отстъпва.
Ако пък ги отглеждаме вкъщи, можем да бъдем сигурни, че няма да страдаме от безсъние, нервни тикове, необяснимо безпокойство. Защото ефирните създания наистина попиват отрицателните емоции и тъгата, особено когато се дължат на траур по някого или раздяла с любим човек.