Доц. Красимира Христова е новият ръководител на Отделението по Кардиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ

Доц. Христова водещ и доказан експерт в неинвазивната образна диагностика на сърдечно-съдови заболявания

Последна промяна на 13 октомври 2020 в 23:08 116 0

Доц. Красимира Христова, дм е новият ръководител на отделението по Кардиология в Университетска болница Аджибадем Сити Клиник, специалист кардиолог с над 25-годишен опит. От 2009 г. до 2020 г. доц. Красимира Христова е кардиолог в Отделението по неинвазивна диагностика в МБАЛ Национална Кардиологична Болница. От 2015 г. е доцент по кардиология.

Доц. Христов е водещ и доказан експерт в неинвазивната диагностика на сърдечно-съдови заболявания. Извършва оценка и лечение на кардиологични заболявания (артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни и проводни нарушения, сърдечна недостатъчност), ехокардиография (ЕхоКГ), холтер мониториране, ЕКГ холтер.

Завършва Медицински университет Плевен през 1990г. Има две специалности - вътрешни болести и кардиология. Защитава докторска степен върху приложението на новите ехокардиографски методи за оценка на миокардната деформация при пациенти след остър миокарден инфаркт. Участва в разработването и на клиничното приложение на първия софтуер за триизмерна миокардна деформация, съвместно с екип от Белгия и Норвегия. Успешно защитава магистратура в областта на Аdvance Medical Imaging в Кардиологията към Католически университет в Льовен, Белгия през 2009г. Има специализация и от престижен медицински университет в Австрия.

Тя е секретар на работната група по ехокардиография към Дружество на кардиолозите в България от 2010 г. до 2014 г.
От 2013 г. до 2015 г. доц. Христова е избрана за президент на International College of Cardiology (ІСС), от 2016 г. е генерален секретар на ІСС, има статут на "Fellow" на Европейската асоциация по кардиология и е почетен член на IACS (Meждународна Академия по сърдечно-съдови заболявания). Член е на борда на ЕACVi (Европейска асоциация по образна сърдечно-съдова диагностика) от 2012 г. до 2018 г. Член на ASE и член на Научния комитет към Американската асоциация по ехокардиография ASE в предиода 2013-2016 г.

Член е на борда на директорите на Световната лига по хипертония.
Доц. Красимира Христова, дм е председател е на Бългаската асоциация по неинвазивна образна диагностика от 2019 г. до момента.

Основател е на Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията, под чиято егида се организират Софиийски дни по ехокардиография. Автор на редица публикации в български и чуждестранни издания
От 2015 г. доц. Красимира Христова е лектор и гост-професор в Creighton University, Oмаха, Небраска, САЩ.Виж още за: