Полезен ли е кофеинът и доколко

Последна промяна на 26 януари 2022 в 23:57 148 0

Кофеинът е натурално вещество, което се съдържа в листата и плодовете на повече от 60 растения. От хилядолетие хората употребяват кофеин и е логично да се предположи, че това е най-изученият компонент на хранителната промишленост. Но и до момента има много противоречиви версии за неговото влияние върху организма.

Американската медицинска асоциация уверява, че при умерена употреба на кафе и чай съдържащият се в тях кофеин не нанася никаква вреда върху здравето на човека. Приемливата доза е около 3 чаши дневно. Чувствителността на хората към това вещество обаче варира в широки граници. Някои могат да изпият няколко чаши поред, без да усетят ефекта му, а други след 2-3 глътки не могат да заспят цяла нощ. Затова и дозата, осигуряваща бодрост и повишен тонус се определя от индивидуалната чувствителност на всеки.

Мащабно изследване, проведено в САЩ, доказало, че няма никаква връзка между употребата на кофеин и рака. До момента изследователите не са открили и железни доказателства за твърдението, че кафето предизвиква исхемична болест на сърцето или може да стане причина за хипертония. Въпреки това особено чувствителните към кофеина хора с високо кръвно не бива да превишават нормалната за тях доза.

Учени от Финландия, страната с най-висока употреба на кафе, изследвали 14 хиляди души и доказали, че популярната напитка може да снижи риска от развитието на диабет. До същия извод са стигнали и експерти от Харвардската школа по обществено здраве.

Въпреки това учените са единодушни, че прекомерната употреба на кафе води до различни проблеми със здравето – безсъние, тревога, разстройство и неравномерно сърцебиене. Много диетолози съветват да не се пият повече от 3-4 чаши на ден, особено по време на бременност.

Съществува и мнение, че постоянната употреба на продукти, съдържащи кофеин, може да предизвика зависимост, сродна на наркотичната. Действително някои хора, свикнали от много време на определена доза кофеин, могат да изпитат временен дискомфорт, ако се откажат от тези напитки. Но това може лесно да се избегне, ако употребяваното количество се намалява постепенно.

Виж още за: