Посред нощ: Специалисти от ВМА трансплантираха черен дроб на 52-годишен мъж

Последна промяна на 24 May 2021 в 23:07 475 0

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 52-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – мъж от гр. Велико Търново.

5-часовата интервенция започна късно снощи и продължи до 03:00 часа тази сутрин. Операцията премина добре, с кратко исхемично време. Екипът беше много нахъсан за работа – това е първата трансплантация, която правим за тази година. Пациентът се намира в добро състояние, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.
В късния следобед на 20 май експлантационният екип, ръководен от доцент Ивелин Такоров, пътува с военния самолет „Спартан” до Велико Търново, където се намираше донорът.


Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Благодарим за пореден път на екипите на Военновъздушните сили, на нашите приятели от Авиобаза „Враждебна”, за светкавичната реакция. Благодарим и на колегите от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” за перфектната организация при осъществяване на експлантацията на органите, коментира проф. Владов.