Продължават безплатните прегледи за пациенти с болест на Паркинсон в редица градове в страната


Болест : болест на Паркинсон

Последна промяна на 24 януари 2021 в 08:53 71 0

На националната линия за късен Паркинсон - 0894 293 100 може да бъде получена информация за свободните часове и места за консултация при невролог

22.01.2021 г., гр.София Безплатните прегледи за хора с вече установена паркинсонова болест продължават в редица градове в страната. Поради големия интерес сред пациентите консултациите, които са част от кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“, ще продължат до края на месец март 2021 г.

На телефон 0894 293 100 хората могат да получат информация за останалите по места в страната свободни часове за консултация при невролог. Преглед може да бъде записан сега, а самото му провеждане да се осъществи съобразно епидемичната ситуация и графика на лекарите.

Инициативата е на Българското дружество по неврология (БДН) и Националната организация на хората болни от късен Паркинсон.

Кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“ стартира на 20 ноември 2020 г. и се реализира в разгара на пандемията от COVID-19 и има за цел да отговори навременно на притесненията на хората с Паркинсон да контролират основното си заболяване. Поради естеството на болестта много пациенти са затруднени да използват интернет и други съвременни технологии и разкритата телефонна линия на кампанията се оказа ценна и удобна възможност за тях да получат отговори на въпросите си и да намерят специалист-невролог в съответния им град. Близо 700 души до момента позвъниха на единната телефонна линия и получиха допълнителна информация и насоки за безплатните прегледите.

Прегледите ще се осъществяват при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки и са организирани така, че да се избегне струпване на хора пред кабинетите. На телефонната линия можете да се свържете през делничните дни в рамките на работното време от 9 до 17 ч. Цената за разговор е според индивидуалния тарифен план на всеки потребител със съответния мобилен оператор.

Повече информация за неврологичните консултации и заболяването може да намерите на www.parkinson.bg и във фейсбук страницата „Живот с Паркинсон“.

Допълнителна информация

• Паркинсоновата болест е прогресивно неврологично заболяване, което засяга над
6 милиона души в света.
• Тя се нарежда на 2-ро място по честота сред невродегенеративните заболявания в глобален мащаб след болестта на Алцхаймер.
• Несръчност на едната ръка, промени в почерка и загуба на обоняние издават рано болестта.
• Заболяването засяга главно мъже и жени над 50 години, но все повече застрашава и по-млади хора.
• Специалистите са единодушни около факта, че паркинсоновата болест се „подмладява” и засяга и хора в активна възраст.
• По-често боледува бялата раса, като болестта засяга 1.5 пъти повече мъжете.
• Средно 10 години от началото на заболяването се навлиза в напредналата форма на заболяването, а в последния стадий – след още 3-4 години.
• Според епидемиологични данни броят на болните в България е около 12-13 000 души. Над 1 200 от тях или 10% са в тежък стадий на болестта.
• Причините за паркинсоновата болест са все още неизвестни. Дълго се е смятало, че роля имат някои фактори от околната среда, сред които хербициди и пестициди, но все още науката няма точен отговор дали е така.
• В повечето случаи паркинсоновата болест не е наследствена. Въпреки това е установено генетично предразположение към болестна форма близка до болест на Паркинсон. Съществуват малък брой случаи, при които мутации на определени гени причиняват Паркинсон.
• Лекарствата облекчават симптомите на заболяването, но при приблизително 10% от страдащите болестта прогресира до момент, в който контролирането на моторните симптоми чрез прилагане на конвенционални терапии става много трудно или дори невъзможно.
• За болните в късен стадий съществуват модерни терапии, които могат да облекчат състоянието им, но те трябва да бъдат избирани и прилагани с индивидуален подход.
• Диагностиката на пациентите в прехода към късна паркинсонова болест е от изключителна важност, за да запазят качеството си на живот, като приложат терапии, с които да забавят развитието й.
• В България разполагаме с всички възможности за добър контрол на заболяването, които се прилагат и в чужбина. Терапията за късна паркинсонова болест се заплаща изцяло от здравната каса.