Шест болести променят човешкия характер

Последна промяна на 28 November 2017 в 06:57 1638 0

Ако забележите у най-близките си хора, колеги, приятели, съседи рязка промяна в обичайното поведение, поговорете добронамерено и с любов. Посъветвайте ги да потърсят специалист. Всяка промяна от нормалното състояние е червен светофар за наличен здравен проблем. Освен изброените случаи промяната в характера може да се дължи на хормонален дисбаланс, проблеми с щитовидната жлеза (особеното при жените), на тумор в мозъка и други.

Британски психолози са проучвали взаимовръзката между едно заболяване и сериозната промяна, която настъпва в човешкия характер. Оказва се, че можем да се объркаме в преценката: Човекът не е злобен и депресиран, той просто е болен. Ето шест красноречиви примера.

Болното сърце страда неимоверно в самота.
В емоционалното състояние на болните от исхемична болест, хипертония и астма настъпва сериозен обрат. Те стават мнителни, обидчиви, сръдливи, изпадат в неконтролируем гняв. Следват извинения и сълзи. Учените имат обяснение - хипоксията на съдовете и тъканите на мозъка причиняват резките промени в настроението. Ако болният има половинка, за него/нея настъпва ад с резките завои в настроението. Особено ако сърдечноболният изповяда песимизъм за бъдещето като цяло. Тогава изниква реална опасност да прекали и да бъде изоставен в самота, от която панически се страхува.

Кожни проблеми и злопаметност.
Хората със сериозни кожни проблеми често попадат в лапите на депресията. Страдащите от псориазис и дерматити са изключително чуствителни. При обострено състояние се затварят в себе си и избягват контакти. Депресивните симптоми са лечими, ако навреме се потърси компетентна помощ. Съжителството е доста трудно, защото болните не търпят критики, стават болезнено мнителни. Те смятат, че другите ги мислят за заразни, избягват контактите, стоят умишлено надалеч. Помагайте на болния да пребори нелеката депресия.

Болният от черен дроб е обидчив.
Народът е казал вярно, че болните от черен дроб стават жлъчни. Крушката си има опашка. След време пациентът става агресивен, обижда и нагрубява. До такава степен става черноглед, че прекарва деня, като критикува всички и всичко, разплаква околните. Психолозите смятат, че това е форма на депресия с характерно прогресиращо озлобление.

Проблеми с бъбреците причиняват невроза.
Заболяването на бъбреците води до обща интоксикация на организма. Като следствие от него е обща отпадналост, лоша концентрация, умора, раздразнение на работното място и вкъщи. При тези пациенти има резки и многократни промени в настроението през деня, което води до проблеми в комуникацията. Когато са налице камъни в бъбреците, хората се чувстват крайно дискомфортно, често посещават тоалетната. Това ги прави нервни, сприхави. Те крият състоянието си. Специалистите съветват за разбиране, иначе пациентът може да развие невроза на пикочния мехур. Там последствията са много сериозни.

Прекарали инфаркт се страхуват от края.
Хората, прекарали инфаркт, осъзнават, че са били на косъм от смъртта. Те стават изведнъж много дейни, залавят се със сто неща наведнъж и често не успяват да свършат нито едно до край. Другата нежелана крайност е летаргията, в която биват обсебени от постоянен страх от смъртта. Страх ги е даже да шофират и да правят секс. Мъжете са в пъти по-страхливи. Специалистите смятат, че при 35% от мъжете с инфаркт на миокарда е необходим клиничен психолог, за да продължат да живеят нормално.

Язваджиите са мнителни до болка.
Хора със сериозни стомашни проблеми и язва са придирчиви и болезнено мнителни. Депресията върви ръка за ръка с това заболяване. Особено ако болните не срещат подкрепа от близките. Ако видите човек честичко да се държи за стомаха, да присвива очи, не го дразнете за щяло и нещяло. Ще си спестите нерви и излишно напрежение. Кризата все пак минава – помнете това.