УМБАЛ „Царица Йанна – ИСУЛ“ връчи годишните си награди

На 11.11.2021 г. болницата отбеляза своя 85-годишен юбией

Последна промяна на 12 ноември 2021 в 23:58 275 0

Акад.Чавдар Славов получава наградата си от Любомир Пенев

Годишните награди на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ бяха връчени днес. Заради бушуващата пандемия за втори път награждаването премина без официална церемония. Днес болницата отбелязва и своя 85-ти юбилей, който също беше посрещнат скромно.

Старшата сестра на Клиниката по интензивно лечение на нервни болести Христина Георгиева, беше отличена в категорията „Специалист по здравни грижи 2021 г.“.

Д-р Нези Низамова от УНГ Клиниката на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ заслужи наградата в категория „Младши лекар на 2021 г.“. Въпреки крехката си възраст, тя вече е извървяла дълъг път в клиниката. Била е доброволец, след това специализант. Тя е сред хората, които няколко пъти са били доброволци в КОВИД зоната на болницата и от началото на декември отново й предстои да влезе там.

Интересна е историята и около д-р Борислав Божков от Клиниката по урология и андрология, който спечели приза в категорията „Специализиращ лекар на 2021 г.“. Общо пет месеца е прекарал като доброволец в Интензивното КОВИД отделение младият лекар. За това време е бил незаменим помощник на реаниматорите в най-тежкия сектор за лечение на коронавирус. А това го е амбицирало след урологията да запише и втора специалност – „Анестезиология“.


д-р Светлана Лалова

В категорията „Нехабилитиран лекар“ бяха наградени епидемиологът на болницата – д-р Светлана Лалова и д-р Йордан Спирдонов от Клиниката по образна диагностика. Д-р Лалова от началото на пандемията умело организира работата на Имунизационния център в здравното заведение и се грижи всички новости в борбата с коронавируса да достигат навреме до колегите й. Д-р Спирдонов пък след като беще отличен от Българския лекарски съюз в категорията „Иновации в медицината“, заслужено получи признанието и на своите колеги за изобретението си, насочено към подобряване на диагностиката на карцинома на млечната жлеза.

Проф. д-р Пламен Пенчев получава наградата си

Двама призьори имаше и в категорията „Хабилитиран лекар на 2021 г.“ . Проф. д-р Пламен Пенчев е завеждащ Първо отделение към Клиниката по Гастроентерология. Той е един от най-изявените специалисти в България в областта на възпалителните чревни заболявания.

доц. Васил Василев получава наградата си от изпълнителния директор

Началникът на Клиниката по нефрология доц. Васил Василев освен, че е отличен нефролог, в момента оглавява КОВИД отделението за неусложнени пациенти, което се намира на територията на Клиниката по ортопедия и травматология.
Клиника на 2021 г. стана Отделението по КОВИД кардиология и нефрология, което се ръководи успешно от д-р Петър Калайджиев от Клиниката по кардиология. Това е и звеното в болницата, през което са минали най-много пациенти с коронавирус от началото на пандемията. А самият д-р Калайджиев преди ден стана баща, в самия пик на пандемията.
Голямата награда за изключителен принос към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ заслужено отиде при проф. Д-р Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология и андрология, който преди броени дни беше избран и за академик на БАН.

Виж още за: