В ИСУЛ изписаха 96-годишен мъж след успешна операция по отстраняване на ректума

Последна промяна на 22 May 2022 в 13:57 267 0


96-годишният пациент с д-р Георги Желев


96-годишен софиянец беше успешно опериран в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. За бързото му възстановяване без съмнение благоприятен е фактът, че човекът е планинар и на тази възраст няма нито едно придружаващо заболяване
С. А. В. постъпил в болницата с карцином на ректума в трети клиничен стадий. Първоначално хирургът д-р Георги Желев бил разколебан: на тази възраст операцията крие огромни рискове. От друга страна, ако не бъде опериран, пациентът ще загине. Заради годините си той няма как да бъде подложен на химио или лъчетерапия, които също биха го убили. На везните натежава фактът, че мъжът, въпреки напредналата възраст, е в много добра кондиция в резултат на здравословния си начин на живот, изпълнен с движение.
Операцията, която д-р Желев, един от най-опитните коремни хирурзи на ИСУЛ, извършва, е лапароскопска ампутация на ректума. Въпреки че интервенцията е минимално инвазивна, тя е с голям обем и сложност, и рискът, който крие е много сериозен. За щастие всичко минава гладко и 96-годишният софиянец изумява екипа на клиниката със силата си за живот. Още от първия ден той се обслужва съвсем сам, а в деня на изписването си вече е на крака.
„Дядото е планинар. Бил е пътен инженер, много интелигентен човек“, разказва за него с възхищение в гласа д-р Желев, с който вече са приятели.

Част от екипа на Клиниката по хирургия

Известният коремен хирург казва, че с тази новина иска да даде кураж на по-млади хора със същата диагноза, които се страхуват да се оперират. „Ракът не е присъда и възрастта не е порок“, категоричен е той.
Екипът на Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е убеден, че принос за успешния край на операцията има и фактът, че е извършена в навечерието на Страстната седмица. А както знаем, по Великден стават чудеса!