Защо няма „Спутник V“ в България

Последна промяна на 13 март 2021 в 13:14 402 0

Проф. Костадин АНГЕЛОВ, министър на здравеопазването

- В редакцията на в. „Трета възраст“ непрекъснато ни звънят читатели, които питат за руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“. Масло в огъня наля и Корнелия Нинова, която настоя правителството да договори доставка на руската ваксина.
С въпроса „Защо няма „Спутник V“ в България се обърнахме към министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

- Политиката на ЕС за ваксините срещу COVID-19 е следната: с решение на парламента на съответната държава се упълномощава Европейската комисия да преговаря от името на страната, да договаря ваксини и нужните бройки за съответната страна членка. Българското Народно събрание също е упълномощило ЕК по въпроса с ваксините.
Важното е хората да знаят, че договаряне на ваксини може да се случи, едва след като Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) се е произнесла относно ефикасността на ваксината и безопасността на ваксината. Трябва да се знае, че ЕМА е силен регулаторен орган и държи високи стандарти. Тя решава дали да издаде разрешение за употреба на дадената ваксина от ЕК. Едва след това ЕК може да договаря количества ваксини за съответната държава членка.
За да получи България руската ваксина „Спутник V“, тази ваксина трябва да има разрешение за употреба в ЕС. Без такова разрешение всичко останало е плод на пожелания и заиграване със страховете на хората.

- През януари Унгария обяви, че договаря да купи 2 млн. дози от руската ваксина. Преди дни президентът на Чехия се обърна директно към Владимир Путин с молба ваксината да бъде доставена скоро на страната му. Защо чехи и унгарци ще прескочат ЕМА?

- Трябва да питате Чехия и Унгария.

- ЕС разрешава ли държава членка сама да си избира ваксини, извън договорените от ЕК?

- Това са намерения на Унгария и Чехия. Към настоящия момент няма разрешения за употреба на двете ваксини на територията на ЕС. И още нещо – когато в Унгария това се твърдеше по медиите, регулаторите – Агенцията по лекарствата на Унгария не знаеше, че правителството има такива намерения. А премиерът на Унгария Виктор Орбан се ваксинира междувременно с китайска ваксина (не с руска), за която също няма разрешение за употреба в ЕС.

- Защо толкова се „рекламира“ руската ваксина, при условие че вече има толкова други?

- Ваксината „Астра Зенека“ и „Спутник V“ на практика са ваксини близнаци. Те са идентични. Двете фирми работят от месеци заедно. И двете ваксини са на основата на аденовирус – вирус, изолиран от шимпанзе (който причинява аденовироза у шимпанзето). Това е генномодифициран вирус, на който е премахната възможността да се размножава в клетката, в която е гостоприемник, и в същото време носи т.нар. N протеин, който създава имунитета при ваксинираните лица.
„Астра Зенека“ и „Спутник V“ правят едно и също нещо. Става дума за търговска война между фирмите , в която ние трябва да станем боксова круша. За голямо съжаление това е глобална политика, която няма никаква медицинска основа, на която да се стъпи. А ние сме част от тази политика на световно ниво.

Ефективността на руската ваксина „Спутник V" е 91,6 %, пише списание „Лансет“

Даден е старт за приемане на руската ваксина от ЕС

Европейската агенция по лекарствата (EMA) започва преглед на документите на руската ваксина "Спутник V", става ясно от съобщение на агенцията. Заявлението е подадено от германската компания R-Pharm.

Производител на "Спутник V" е руският институт "Гамалея", а за разпространението на ваксината отговоря руският Федерален фонд за директни инвестиции.

ЕМА ще разгледа наличната документация и ще прецени дали ползите от използването на руската ваксина са повече от рисковете. На този етап не е даден краен срок за извършване на проучването.
Пред медиите от руска страна заявиха, че са подали заявление за разглеждане на ваксината си още в края на януари. От ЕМА обаче коментираха, че не са получили нищо и очакваха резултатите от проучванията, за да започнат работата по прегледа. Сега досието е получено, но не от руските производители.
Още в началото на годината руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха възможността за съвместно производство на ваксини срещу коронавирус.


Скандал заради "Спутник V" разтресе правителството на Словакия

Скандал заради поръчването от премиера Игор Матович на руска ваксина срещу коронавируса разтърси управляващата четирипартийна коалиция в Словакия. Матович е обвиняван, че е обявил покупка на 2 млн. дози от "Спутник V", без да се консултира с партньорите си. С действията му Словакия стана втората след Унгария страна от ЕС, закупила руската ваксина, която не е одобрена за употреба в съюза и отговорността за нейното поставянето ще е единствено на държавата. Матович на няколко пъти бе предупреждаван от партньорските партии да не прави този ход, преди ваксината да е одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).
До Москва бе изпратен военен самолет да донесе първите 200 хиляди дози "Спутник V". Премиерът лично отиде на 1 март до източния град Кошице, за да посрещне пратката, с което още повече разгневи партньорите си в коалицията. Външният му министър Иван Корчок, издигнат от SaS, каза, че покупката е поставила под въпрос мястото на Словакия като член на ЕС и НАТО.

Русия не може да осигури дори нужните за страната количества

Русия реагира с разбиране на исканията за доставки на ваксини срещу коронавируса в чужбина, но производствените мощности не дават възможност всички те да бъдат задоволени. Това заяви на 12 март говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА. Песков коментира молбата на чешкия президент Милош Земан Русия да предостави на страната му ваксини "Спутник V", отправена към руския лидер Владимир Путин.

Досега повече от 50 страни са дали заявка за закупуване на общо 1,2 милиарда дози от руската ваксина, сочат данните на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ). Но на този етап Русия не може да осигури дори нужните на страната количества. Затова надеждите са свързани с производството на "Спутник V" в чужбина. Както посочват от РФПИ, скоро то може да започне в Бразилия, Индия, Китай и Южна Корея. Производственият капацитет в Индия ще бъде 300 милиона дози ваксини на месец, а в Южна Корея - 150 милиона дози.

През януари РФПИ, който отговаря за пласмента на "Спутник V" в чужбина, потърси сътрудничество и с британския производител "Астра Зенека": постигнато е било съгласие да се изпробва комбинация от двете ваксини. В рамките на изследването ще се проучи дали имунитетът се повишава, ако в първата имунизация се използва едната ваксина, а във втората - другата.