Билките и цветята успокояват и осигуряват добър сън

Последна промяна на 06 July 2022 в 22:25 229 0

Установено е, че под въздействието на растенията – цветя, декоративни храсти, се променят и някои жизнени процеси в организма на човека.
Адаптирането към растенията е неделимо от процесите на възстановяването. Известно е, че под влиянието на стимулиращи цветя и техния аромат човек може да извършва работа, която при обикновени условия е непоносима за него.
Тонизиращите билки и цветя могат да допринесат за бързото премахване на умората и да помогнат на добрия сън.
Зрителните впечатления от цветята и храстите подобряват и стимулират биотонуса на централната нервна система. Добър ефект се получава, когато вниманието ни е насочено върху успокояващите и любими цветя и растения, чиито цветове са в желани и обичани тонове – син, светлосин, зелен, жълт.
За спокоен и дълбок сън още от древността са използвали успокояващи аромати, цветя и билки. Те пълнели дюшеците си с мащерка. За по-бързо заспиване се препоръчва вдишването на аромата на индрише и стрити лимонови листа.
В много страни са разпространени и билковите възглавници, в които се слагат мъжка папрат, дафинови листа, цветове от безсмъртниче, борови иглички, връхчета или шишарки, хмел, стръкчета от лавандула, мента, розмарин, здравец, риган. Съотношението за пълнене с дафинови листа и папрат е 1:1, дафинови листа, папрат, хмел е 1:2:3, дафинови листа, папрат, хмел, лавандула е 2:3:2:1.
Във ваните, освен хвойна, могат да се слагат липов цвят, орехови листа, розмарин по 100 г в торбичка при температура на водата 35-37 градуса. Във ваната се престоява 10-15 минути.

Виж още за: