Билките могат и да вредят

Билка : биле, татула, блена, пелин, сама-китка, чемерика, момина сълза

Последна промяна на 07 May 2024 в 22:15 76 0

Те могат да предизвикат отравяне. Това се случва главно през топлия сезон и по-често с децата, които с удоволствие вкусват всеки плод или красива билка.
Възможни са отравяния в резултат на самолечение, когато се пият запарки, закупени от неофициални продавачи. Зърната на много билки, както картофите, презимували на полето, също могат да бъдат отровни.
При отравяния с някои растения на преден план излизат поражения на нервната система. Наблюдават се двигателна възбуда, понякога гърчове и силен сърбеж. Зениците са забележимо разширени, кожата – суха и топла, пулсът и дишането са смутени. Тези симптоми се наблюдават при отравяния с лудото биле, татула, блена, пелин, сама-китка и други.
Ако отравянето е предизвикано от мак и хвощ се наблюдават симптоми на потиснатост, сънливост, забавяне на движенията. Пулсът и дишането се забавят, кожата става влажна и студена. Влошава се функцията на отделните органи – главно на сърцето и белите дробове, което може да доведе до гибел.
Много билки дразнят слизестата обвивка на стомаха и червата, като предизвикват стомашни болки, гадене, повръщане, диарии. Такива симптоми се наблюдават при прорасналите картофи, американска зърника, кучешко грозде.

Билките, които съдържат глюкозиди, въздействат на сърцето. Както вече посочихме, това са червеният и вълнестият напръстник, момината сълза, горицвет. Типични симптоми са сърцебиене, ритмични нарушения, понякога настъпва задух.

Отравянето с настойка от чемерика се отличава с бързо появяваща се забавена сърдечна дейност, която може да доведе до смърт.

Как да се окаже първа помощ при отравяния с билки?
Независимо от вида на билката и времето, изминало от момента на отравянето, на пострадалия се прави промивка на стомаха. За целта той трябва да изпие 2-4 чаши вода (ней-добре е с медицински въглен, ако не разполагаме с такъв, слагаме по една чаена лъжичка готварска сол на чаша). Предизвиква се и изкуствено повръщане, поне 5-6 пъти. След това се дава очистително (английска сол 30-50 грама на половин чаша вода). При всички случаи обаче се налага спешна медицинска помощ!

Профилактиката на острите отравяния с билки изисква:
- Да не се събират и употребяват непознати билки и гъби.
- Да не се употребяват картофи и други, които са презимували на полето.
- Да не се приготвят отвари и запарки от билки, купени от случайни продавачи.
- Не разрешавайте на децата да събират билки и гъби без контрола на възрастни!