Еньовче

Билка : еньовче

Последна промяна на 22 June 2018 в 22:14 2276 0

Ако сте в планината и искате да си наберете еньовче, ще го познаете по жълтите венчета и зеленикавобелите цветчета, събрани в гъста дълга метлица. Листата са по 8-12 в прешлен, с осилче на върха и с подвит ръб. Стъблата са изправени или приповдигащи се, късомъхнати, високи от 30 до 120 см.

Чай при температура и гърлобол
Еньовчето е лек против висока температура, който се дължи на салициловата киселина. За целта се приготвя чай от ситно смлени стръкове от билката. Добавете две малки лъжички от дрогата към 400 мл вода, която преди това е завряла. Отварата трябва да кисне, докато изстине и след това се филтрира през цедка. Полученото количество да се раздели на четири равни части и да се пие 3-4 пъти дневно.
При болки в гърлото този чай облекчава болезненото усещане при преглъщане. Освен това убива микробите и възпрепятства преминаването на инфекции през бронхите.
Вътрешният прием действа изключително добре върху целия организъм, особено когато той трябва да се пребори с някаква инфекция или атакуващ вирус.
Общоуспокояващият ефект билката дължи на високите стойности на витамин С.

Циреи
Смесете пепел от изгорената билка еньовче с малко зехтин така, че да се получи лесна за нанасяне кашичка.
Облекчение ще получите и от топли компреси с отвара от еньовче.
Този метод е ефикасен и при други кожни възпаления, като акне.

Глисти
Страдащият да приема по 4 чаши чай от билката. При паразити в стомаха добре действа и тинктура от еньовче, приемана 2-3 пъти по 20 капки.

Цироза и асцит
Често чернодробната цироза е придружена с асцит. С този термин в медицината се обозначава неприятното състояние, при което в коремната кухина се събира вода. В такъв случай на помощ идва еньовчето, запарка от което се приема четирикратно в рамките на деня, по една винена чаша.

Ревматизъм

Използвайте свеж сок от еньовче или извлек от билката. Включете по една лъжица от сока в три приема за деня, като предварително го подсладите с мед. Обикновено през летния сезон се приема сок, а през останалата част от годината се приемат отвари от сухата билка.

Изгаряния и рани
Кожата се лекува с прясно изстискан сок от еньовче. Той спира незабавно кръвотечението и подпомага по-бързото възстановяване на засегнатия участък.
Еьовчето е известно и като лек при язва, болни бъбреци, дори при епилептични припадъци, както и върху кожата при розацея, псориазис, пърхот и обриви.