Глогът се препоръчва на хипертоници

Билка : глог

Последна промяна на 06 December 2023 в 08:40 187 0

Глогът съдържа витамините А, В1, В2 и С, които зареждат имунната система. Силно концентрирани в състава му са и наситените мастни киселини за равновесието на холестерола в кръвта. Останалите вещества и съединения са витамини, флавоиди и други сложни киселини. Те имат силно антитоксидантно действие и уплътняващ кръвоносните съдове ефект.

Защо да приемаме глог:
Изцяло подпомага сърдечната дейност. Приемът му е подходящ и за хора със смущения в сърдечния ритъм, сърдечна недостатъчност, запушени сърдечни артерии. Улеснява работата на сърдечния мускул и изпомпването на кръвта, разширява кръвоносните артерии и редуцира аритмията. Действа като превенция срещу инфаркт.

Препоръчва се при хипертоници. Успешно понижава кръвното налягане и нивото на холестерола.
Облекчава неразположението при подут корем и газове, резултатен е и при диария.
Препоръчва се при хора с наднормено тегло. Помага при стрес и безсъние. Да се изпива по една чаша чай от глог преди лягане.

Запарка от глог

2 с. лъж. глог се заливат с половин литър гореща вода и се варят от пет до десет минути. След това запарката се прецежда и е готова за пиене. При нужда може да се подслади с мед или кафява захар.
Не е задължително да се изпие около половин литър наведнъж. Свареното количество може да се раздели на равни части и да се приема 2-3 пъти дневно. Препоръчително е запарката да се пие преди хранене.
Не е подходяща за прием от малки деца, бременни и кърмещи жени.