Камфор

Билка : камфор

Последна промяна на 06 февруари 2018 в 23:48 1416 0

Камфорът оказва въздействие и върху сърдечния мускул, усилвайки обменните процеси в него. Под негово влияние се свиват периферните кръвоносни съдове. Спомага отделянето на храчки. Облекчаващото му действие при сърбеж се обяснява с това, че камфорът, както и ментолът, активират студовите рецептори.
Камфорът подобрява затруднената вентилация на белодробния кръвоток и функцията на миокарда. В комплексната терапия камфоровото масло се използва при остра и хронична сърдечна недостатъчност, колапс, при затруднено дишане, също при пневмония и други инфекциозни заболявания, при отравяне със сънотворни и наркотични средства в качеството на антидот. Някои камфорови препарати оказват охлаждащо, дразнещо и отчасти антисептично действие, влизат в състава на мазила, втривани при възпалителни процеси, ревматизъм, артрит, мускулни болки и др. Камфоровият спирт намира приложение за предотвратяване на пролежни рани. Има антисептично и слабо анестезиращо действие.
Натуралният камфор се добива от дървесината или смолата на камфоровия лавър, виреещ в Япония, Китай, Борнео и др. Синтетичният камфор в промишлеността се получава от преработката на терпентин или основния му компонент – пинен. Камфорът е терпеноид, кетон от терпеновия ред. Представлява безцветни леснолетливи кристали с характерен мирис, които не се разтварят лесно във вода. Добре разтворими са в органични разтворители, като например спирта. Камфорът е разпространен в природата, влиза в състава на много етерични масла. Особено голямо е количеството му в маслото на камфоровия лавър, босилека, пелина, розмарина.
В началото на ХХ век камфорът се прилагал в производството на някои пластмаси, главно на целулоид. От старо време камфорът и камфоровото етерично масло служат за борба с молците, но днес, заради високата им токсичност, това приложение значително е намаляло.
Камфорът се съхранява на тъмно.
Приложението на камфора е противопоказно при епилепсия и склонност към конвулсни реакции.

Виж още за: