Камшик срещу пясък в бъбреците, жлъчката и пикочния мехур

Билка : камшик

Последна промяна на 15 март 2018 в 06:49 598 0

Камшикът е разпространен из храсталаци и край пътища, из ливади и тревисти места в цяла България.
Той е многогодишно тревисто растение. Стъблото му е влакнесто, достигащо на височина до един метър. Листата са последователни, перести. Цветовете са жълти, двуполови, дребни, събрани в класовидни съцветия с петлистна чашка, петлистно венче и 5-20 тичинки. Плодът е с кукичка, набразден с 2 семена. В прясно състояние билката има приятна миризма.

За лечение се използва надземната част, която се бере по време на цъфтежа юни-август. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса. Допустимата влажност е 12%.
Камшикът съдържа етерично масло, танин, слуз, флавоноиди, горчиви вещества, силикати, витамин К и С, никотинова киселина.
Билката регулира функциите на черния дроб и жлъчката. Освен това има запичащо, потогенно и пикочогонно действие. Етеричното масло има противовъзпалително действие. Прилага се при заболявания на черния дроб и жлъчката, стомашно-чревни разстройства, при застойни явления и отоци.
В нашата народна медицина камшикът се използва при белодробна и кожна туберкулоза, копривна треска, младежки пъпки, хемороиди, нощно напикаване, кашлица, пресипнал глас, пясък в бъбреците, жлъчката и пикочния мехур, като противоотрова при алкалоидни отравяния.

• Външно се прилага като компреси при екземи, възпаление на очите, за гаргара при пресипнал глас и гърлобол, при възпаление на сливиците (заедно с лайка), за промивки на влагалището при бяло течение.
• Вътрешно се приема, като две супени лъжици се заливат с 400 мл вряла вода. Кисне два часа. Пие се по една винена чаша 15 минути преди ядене 4 пъти дневно.