Маточината бори главоболието, безсънието и депресията

Билка : маточина

Последна промяна на 03 June 2019 в 20:28 1504 0

Маточината е многогодишно тревисто растение, богато на етерично масло, танини, аскорбинова киселина, смоли, дъбилни вещества, органични киселини.
Маточината е едно от най-ценните успокояващи средства. Доказан е нейният ефект като общо успокоително средство по време на простудни и инфекциозни болести.
Как да я прилагаме:

• Настойка от маточина - 4 ч. лъж. счукани листа от маточина се заливат с 1 чаша гореща вода, престоява 30 минути и се прецежда. Настойката се пие по половин чаша 3-4 пъти на ден.
• Запарка от маточина – 1 ч. лъж. нарязани листа от маточина се заливат със 100 мл вряла вода. След 30-60 минути запарката се изпива. На ден се препоръчват 3-4 чаени чаши от нея.
• Спиртен извлек от маточина – Пресни листа от маточина се насипват в стъклен буркан и се заливат до горе с 50% спирт. Бурканът се оставя на тъмно и хладно място един месец, но може и повече. След като изтече този срок, извлекът се прецежда и съхранява на тъмно и хладно място. 1 ч. лъж. от него се разтваря в 100 мл вода и се приема 3-4 пъти на ден преди ядене.
• За лечение на херпес – Половин шепа маточина се пасира заедно с 2 суп. лъж. вазелин. Получената кремообразна маса се оставя на тъмно и хладно място за няколко дни. Препаратът се нанася върху херпеса и той изчезва за няколко дни.
• При главоболие и нарушение на съня – 2 суп. лъж. суха маточина се залива с 1 чаша гореща вода, престоява 60 минути, прецежда се и се употребява по 125 мл сутрин, обед и вечер.
• При силно сърцебиене и световъртеж – 1 суп. лъж. маточина се залива с половин литър гореща вода. Сместа се изсипва в глинен съд и се оставя през нощта в топла фурна.
• При болки в ставите и мускулите – Смесват се една част маточина и пет части спирт. Сместа престоява 14 дни и се прецежда. С настойката се обработват болните стави.
• При повръщане при бременни жени и при болезнен мензис – 10 г суха маточина се заливат с 1 чаша гореща вода, престоява 1 час, прецежда се и пие по половин чаша 3 пъти на ден.
• При микози на половите органи – Смесват се по 20 г листа и стъбла от маточина, бъбречен чай и листа от коприва и цветове от лайка. 3 суп. лъж. от сместа се заливат с 500 мл гореща вода, сместа се запарва 1 час, с нея се обработват поразените от гъбичките участъци – лечебният курс е 20 дни.