Пчелните продукти

Последна промяна на 07 February 2024 в 19:59 99 0

Медът е с необичаен химичен състав, който го запазва неопределено време, без да се развали. Той е с много ниско съдържание на влага, което не позволява развитие на бактерии и микроорганизми. Пчелите добавят ензим глюкоза оксидаза, създавайки водороден прекис като страничен продукт. Медът има доказани хигроскопични, антибактериални и противовъзпалителни свойства.

При смесването на пчелен мед с прашец се получава много вкусен продукт, при който се запазва пчелният прашец, без да е необходимо съхранението му при ниски температури. Консумирането на тази комбинация по 1-2 лъжици дневно води до засилване на имунната система на човека и дълголетие.
За да се запази от плесенясване, пчелният прашец трябва да се съхранява в добре затворени съдове и на сухо място.

Пчелният восък е неизменно средство при лекуване на синузити, сенна хрема, бронхиална астма, фарингити и ларингити. Пчелният восък при загряване поема голямо количество топлина и при поставяне на болния участък я отдава бавно. Восъкът има антибиотично действие.
Независимо че няма хранителни качества, той е незаменим за употреба в козметиката, фармацията, природолечението.
Восъкът има почти бял цвят, когато се отделя от восъчните жлези на пчелата. При изграждането на восъчните пити той преминава в леко жълтеникав цвят и колкото повече е употребявана восъчната пита, толкова цветът й става по-тъмен.
Пчелният восък има приятен аромат, топи се при температура 63-65 градуса и е по-лек от водата.

Прополисът (от гръцки: про +полис – пред града, защита на града), наричан още пчелен клей, е смес от смоли, восък и прашец, обогатена с ензими и подложена на млечно-кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите. Този пчелен продукт е с уникални качества както за живота на пчелния кошер, така и при приложение в медицината.
Прополисът се разтваря слабо във вода и по-добре в органични разтворители. Разтворимостта му в етилов алкохол е до 70-80 %. Той има противомикробни, противовирусни, противоплесенни свойства.

Пчелното млечице е сложен биологичен продукт, секретиран от т.нар. пчели кърмачки, с което те хранят личинките. Производството и съхранението на пчелно млечице е трудно. Поради нетрайността на продукта се налага то да се извлича непрекъснато и да се съхранява при минусови температури. Използва се във фармацевтичната промишленост.